Η είδηση που θα διαβάσετε παρακάτω και μας έρχεται από τον χώρο της υγείας μπορεί να σας ακούγεται υπερβολική, αλλά είναι πραγματική.

Σύμφωνα λοιπόν με μία παγκόσμια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Washington στις ΗΠΑ, πάνω από το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο.

Μόλις 1 στους 20, δηλαδή το 4,3% είναι απολύτως υγιής.

Η ομολογουμένως αποκαρδιωτική έρευνα έχει τον τίτλο «Μελέτη για το Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειώ�� 2013», και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet».

Ειδικότερα, περιλαμβάνει στοιχεία για 301 οξείες και χρόνιες παθήσεις σε 188 χώρες.

Το 2013 στις ανεπτυγμένες χώρες, το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας έως τεσσάρων ετών, δηλαδή το 36% δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας. Στις ηλικίες πάνω από 80, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας ήταν σχεδόν μηδενικό (0,03%). Με άλλα λόγια μόνο τρεις ηλικιωμένοι στους 10.000 ήταν απόλυτα υγιείς.

Πάνω από το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, Μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικά προβλήματα.

Ποια είναι τα συχνότερα από αυτά τα προβλήματα; Oι πόνοι στη μέση και η κατάθλιψη, Αυτό ισχύσει και στα δύο φύλα ενώ τα κρούσματα αυτών των δυο προβλημάτων έχει αυξηθεί πάνω από 50% μετά το 1990.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ. Θίο Βος τονίζει πως πολλοί άνθρωποι πάσχουν από προβλήματα που δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, όπως μυοσκελετικές, ψυχικές και συμπεριφορικές παθήσεις.

Και πρόσθεσε: «το θέμα δεν είναι μόνο να ζει κανείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά να ζει και με υγεία».

Η έρευνα προειδοποιεί ότι, όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και αυξάνει το ποσοστό των ηλικιωμένων, τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με κάποιο πρόβλημα υγείας, αναμένεται να αυξηθεί με γρήγορο ��υθμό στις επόμενες δεκαετίες.


Το 2013, έξι χρόνια προβλήματα βασάνιζαν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού:

1) Χαλασμένα δόντια (2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι)

2) Πονοκέφαλοι (1,6 δισεκατομμύρια)

3) Αναιμία από έλλειψη σιδήρου (1,2 δισεκατομμύρια)

4) Απώλεια ακοής λόγω ηλικίας (1,23 δισεκατομμύρια)

5) Έρπης γεννητικών οργάνων (1,12 δισεκατομμύρια)

6) Ημικρανίες (850 εκατομμύρια)

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν μεταξύ 1990-2013 παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ (92%) και η οστεοαρθρίτιδα (75%). Συχνά, τα προβλήματα από μια πάθηση αυξάνονται πολύ ταχύτερα απ' ότι οι θάνατοι εξαιτίας αυτής της πάθησης. Για παράδειγμα, ενώ μεταξύ 1990-2013 τα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 43%, οι θάνατοι λόγω διαβήτη αυξήθηκαν μόνο κατά 9%.