Πολλοί είναι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής για να αντιμετωπίσου�� προβλήματα όρασης, όπως λόγου χάριν την μυωπία. Ωστόσο, λίγοι εξ αυτών γνωρίζουν τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί η χρήση φακών επαφής. Συγκεκριμένα, αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι φακοί επαφής επιφέρουν αλλαγές στα βακτήρια της επιφάνειας των ματιών, οι οποίες μπορεί να τα καθιστούν ευαίσθητα στις μολύνσεις. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ύστερα από μια διεξοδική μελέτη.

Η μελέτη:

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από τα μάτια εννέα εθελοντών που καθημερινά φορούσαν φακούς επαφής και 11 εθελοντών οι οποίοι δεν τους χρησιμοποιούσαν. Όπως διαπίστωσαν, οι χρήστες των φακών είχαν στην επιφάνεια των ματιών τους μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων, αλλά και τριπλάσια επίπεδα από ορισμένα βακτήρια σε σύγκριση με τους μη χρήστες φακών επαφής.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι η τοποθέτηση ενός ξένου αντικειμένου, όπως ένας φακός επαφής, στο μάτι αποτελεί ουδέτερη πράξη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η δρ Ντομίνγκεζ-Μπέλο, εξήγησε με τη σειρά της πως δεν είναι ακόμα γνωστό εάν οι αλλαγές στο μικροβίωμα των ματιών οφείλονται στα δάκτυλα που αγγίζουν τα μάτια ή στην πίεση που τους ασκούν οι φακοί. Τόνισε, όμως, πως έχει ζωτική σημασία οι χρήστες των φακών να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής που αφορούν τα χέρια τους, τους φακούς αλλά και τις θήκες των φακών.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM 2015) που διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη.