Με αφορμή την είδηση ότι ένας κεραυνός «χτύπησε» αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, θεωρήσαμε χρήσιμο να σας ενημερώσουμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κεραυνοπληξία συνήθως προκαλεί επιφανειακά εγκαύματα. Η συνηθέστερη αιτία θανάτου για τα θύματα του κεραυνού είναι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι εξής:

Κυκλοφορικό σύστημα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλειοψηφία των θανάτων από απευθείας χτύπημα από κεραυνό οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή.

Αναπνευστικό σύστημα: Η μ��γαλύτερη απειλή για το αναπνευστικό σύστημα είναι η παράλυσή του. Τότε, η τεχνητή αναπνοή είναι απαραίτητη, ώστε το θύμα να μην πεθάνει από την έλλειψη οξυγόνου.

Νευρικό σύστημα: Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζεται, ένας αριθμός από ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συμβούν, όπως αμνησία, προσωρινή παράλυση, διαταραχή αντανακλαστικών, κενά μνήμης, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η δύναμη του κεραυνού μπορεί να προκαλέσει στα θύματα ρήξη τυμπάνου, που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Τέλος, αν το ηλεκτρικό ρεύμα εισέλθει από το κρανίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και το θύμα ��α πέσει σε κώμα.