Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες τη περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις λόγω ορμονών. Αυτό που δεν ήταν γνωστό –τουλάχιστον σε όλους- ως τώρα, είναι ότι η εγκυμοσύνη επιφέρει μόνιμες αλλαγές και σε βασικές δομές του εγκεφάλου της, σύμφωνα με μία σειρά νέων μελετών.

Επιστήμονες από τον Καναδά εξέτασαν δύο γυναικείες ορμόνες και ανακάλυψαν ότι ασκούν πολύπλοκη δράση αναλόγως με την ηλικία της γυναίκας και με το αν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι.

Αν και οι σχετικές μελέτες έγιναν κυρίως σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους ανθρώπους, διότι οι ορμόνες και οι δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο όλο θέμα είναι κοινές.

Τα νέα αυτά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 9ο Ετήσιο Καναδικό Συνέδριο Νευροεπιστήμης (CAN-ACN 2015), που διεξάγεται στο Βανκούβερ.

Όπως είπε η δρ Λιίσ�� Γκάλεα, καθηγήτρια Ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, σ��η διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγονται επίπεδα οιστρογόνων αρκετές εκατοντάδες φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά.

«Οι ορμόνες ασκούν βαθιά επίδραση στο μυαλό μας. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι γεγονότα που δεν αλλάζουν για πάντα μόνο τη ζωή, αλλά και την ψυχολογία και την φυσιολογία της γυναίκας», είπε η δρ Γκάλεα και συμπλήρωσε «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν, όταν χορηγείται θεραπεία στις γυναίκες είτε για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είτε για νευροεκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου».