Δίνουν τα παιδιά σας Πανελλήνιες εξετάσεις; Έχετε εξεταστική ή μήπως έχετε αυξημένες υποχρεώσεις στη δουλειά; Η λύση για όλα τα παραπάνω είναι μια και ακούει στο όνομα… πράσινο τσάι!

Τις πνευματικές επιδόσεις του ανθρώπου φαίνεται ότι βελτιώνει το τσάι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι αυξάνεται η νευρολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου περίπου μισή ώρα μετά την κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού.

Μολονότι παραμένει ακόμη ασαφές ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την επίδραση αυτή, παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τον ρόλο των φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή συντελούν στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό, προάγουν την αγγειακή λειτουργία και περιορίζουν τις θρομβώσεις.

Οι βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Όκελλο κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα καθώς μελετούσαν την επίδραση του τσαγιού σε διάφορες νευρολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μελέτη:
Ζήτησαν από οκτώ εθελοντές να πιούν ένα φλιτζάνι τσάι (πράσινο ή μαύρο) και στη συνέχεια μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Οι επιστήμονες μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που είχαν προσκολλήσει στα κρανία των εθελοντών, εντόπισαν τρεις τύπους ��γκεφαλικών κυμάτων (α, β και θ) που είχαν αυξηθεί εκτός μιας ώρας από την κατανάλωση του τσαγιού. Μάλιστα, η αύξηση των ηλεκτροκυμάτων θα αυξανόταν σημαντικά μεταξύ 30 λεπτών και μιας ώρας από την κατάποση του ροφήματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι προήγαγαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία σχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργικότητα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, το τσάι προκαλούσε αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων τύπου α και β, τα οποία σχετίζονται με την εγρήγορση, τη μνήμη και τη λογική σκέψη.
Αν λοιπόν θέλετε να αποδίδετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας… πιείτε πράσινο ή μαύρο τσάι!