Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Αϊόβα, οι οποίοι βρήκαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την νευρική ανορεξία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη καινούριας θεραπείας για την εν λόγω διαταραχή.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση νευρικής ανορεξίας σε ποσοστό 50 με 70%. Στη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Μάικλ Λάτερατ, ανακαλύφθηκε το υπεύθυνο γονίδιο που είναι γνωστό ως ESRRA (estrogen-related receptor alpha).

Στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, παρατήρησαν ότι η μεταλλαγή ή η έλλειψη του συγκεκριμένου γονιδίου, προκαλεί αρκετές ανωμαλίες στην συμπεριφορά των ποντικιών, οι οποίες είναι παρόμοιες με εκείνες που εντοπίζονται σε ανθρώπους με νευρική ανορεξία. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν πως χωρίς το εν λόγω γονίδιο, τα ποντίκια είναι λιγότερο πιθανό να βρουν τροφή όταν πεινάνε.

«Η μεταλλαγή που βρήκαμε στο ESRRA είναι σπάνια, αλλά όπως φαίνεται δίνει υψηλή πιθανότητα να αναπτύξει κανείς διατροφική διαταραχή που φτάνει και το 90%», λέει ο Dr.Λάτερατ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να μελετηθούν περισσότεροι άνθρωποι με ανωμαλία στο εν λόγω γονίδιο.