Μια από τις αγαπημένες συνήθειες της πλειοψηφίας των ανθρώπων, το καθημερινό καφεδάκι, συνδέετ��ι με την εκδήλωση καρκίνου!

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, όμως αληθεύει. Συγκεκριμένα, ιδίως ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες τύπου espresso, περιέχει μια καρκινογόνο ουσία που ονομάζεται φουράνιο. Πρόκειται για ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό που εμφανίζεται όταν ένα τρόφιμο ή ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.

Η μελέτη που έφερε στο φως τα άγνωστα αυτά –ως τώρα- δεδομένα, πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής ��ου τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως επίσης και επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:

-Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)

-Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml

-Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml

-Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό, το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα», εξηγεί ο Santos και συμπληρώνει «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Για να μην πανικοβάλε��αι βέβαια ο κόσμος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος δηλαδή τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια του φουρανίου στον καφέ, θα πρέπει κάποιος να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα όπως σε παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα, προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.