Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παίρνουν βιταμίνες ως συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Τιμ Μπάιερς, αντιπρύτανη και καθηγητή Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η κατάχρηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία.
«Δεν ξέρουμε σε μοριακό επίπεδο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως όσοι παίρνουν περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα απ’ όσα χρειάζονται, τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου», δήλωσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, πριν από δύο δεκαετίες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά τείνουν να εκδηλώνουν λιγότερες μορφές καρκίνου. Έτσι, ο ίδιος και συνάδελφοί του άρχισαν να διερευνούν εάν η λήψη έξτρα ποσοτήτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
«Όταν πρωτοεξετάσαμε τα διατροφικά συμπληρώματα σε ζωικά μοντέλα, τα ευρήματά μας ήταν ελπιδοφόρα», είπε και συμπλήρωσε «Κατορθώσαμε να περάσουμε την έρευνά μας σε ανθρώπινους π��ηθυσμούς και επί μία δεκαετία μελετούσαμε χιλιάδες εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα και άλλοι ανενεργές ουσίες. Ανακαλύψαμε ότι οι έξτρα δόσεις συμπληρωμάτων όχι μόνο δεν ήταν ωφέλιμες για την υγεία, αλλά μερικοί άνθρωποι έπαθαν περισσότερους καρκίνους εξαιτίας ορισμένων βιταμινών».
υθκτυ.jpg
Σε μία από τις μελέτες που διερεύνησε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βήτα-καρωτίνης, όσοι εθελοντές έπαιρναν δόσεις υψηλότερες από τις Συνιστωμένων Ημερήσιων Δόσεων (ΣΗΔ) είχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθειας.
Αντίστοιχα, η κατάχρηση φυλλικού (ή φολικού) οξέος φάνηκε να αυξάνει τον αριθμό των πολυπόδων στο παχύ έντερο. Αν και οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς.
«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συνηγορούν ότι οι πολυβιταμίνες ωφελούν την υγεία όταν λαμβάνονται στις σωστές δόσεις, αλλά δεν είναι κατάλληλες ως υποκατάστατα γευμάτων», είπε ο δρ Μπάιερς και κατέληξε: «Στο τέλος της ημέρας, το συμπέρασμά μας ήταν πως οι περιττές δόσεις τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».