Έχεις άγχος από την έντονη καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις σου στη δουλειά; Επιστήμονες από τις ΗΠΑ σου έχουν τη λύση, η οποία ακούει στο όνομα... καφές με ζάχαρη!
Ναι, ναι καλά άκουσες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης καταστέλλει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό μας όταν νιώθουμε στρες, με αποτέλεσμα να αμβλύνει την έντασή του.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM), εξέτασαν τις επιδράσεις των ροφημάτων με ζάχαρη σε 19 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών. Όπως έδειξαν όλες οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι γυναίκες που έπιναν τα ροφήματα με ζάχαρη παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη στη διάρκεια του τεστ των μαθηματικών απ’ ό,τι εκείνες που έπιναν τα ροφήματα με το τεχνητό γλυκαντικό.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Λούγκιρ, αναπληρωτής πρόσεδρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά «είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, αλλά όχι τεχνητών γλυκαντικών, μπορεί να καταπραΰνει το στρες στους ανθρώπους» και προσέθεσε «Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι σε περίπτωση χρόνιου στρες, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης που δεν συνιστάται λόγω άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας».
Αν λοιπόν έχεις έντονο στρες πιες καφέ με ζάχαρη αλλά... με το μαλακό! Να θυμάστε ότι οι θερμίδες της είναι πολλές. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεις την υπερκατανάλωσή της!