Θέλεις να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή, ούτως ώστε να αντιμετωπίζεις πιο ευδιάθετα τα προβλήματα της καθημερινότητας; Το κλειδί είναι να αποβάλεις το άγχος, τα «πρέπει» και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση! Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο… σέξι από το να πιστεύει κανείς στον εαυτό του!
Οτιδήποτε παρεμβαίνει στα παραπάνω μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση και επαφή. Αν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω απουσιάζει επίμονα, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, και η χρονιότητα κάνει τη λύση ακόμη πιο δύσκολη.
Η αυτοπεποίθηση φανερώνει ότι μπορείς να λειτουργήσεις σεξουαλικά, ότι ο/η σύντροφος σε βρίσκει ελκυστικό και ότι έχει καλή διάθεση προς εσένα. Αν ένας από τους δύο σταθερά υποβιβάζει ή απειλεί τον άλλον, τότε αυτή η αυτοπεποίθηση υπονομεύεται.
Οποιοσδήποτε τύπος άγχους κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Το συχνότερο είναι το άγχος επίδοσης όταν το άτομο φοβάται πως δεν θα λειτουργήσει σεξουαλικά (λ.χ. ο άνδρας που φοβάται ότι δεν θα πετύχει ή θα χάσει τη στύση του). Αυτός ο φόβος όμως αναστέλλει τη δυνατότητα διέγερσης και η δυσκολία διέγερσης στη συνέχεια αυξάνει ακόμα περισσό��ερο το άγχος επίδοσης.
Προκειμένου, εξάλλου, να μπορούν τα νοητικά ή σωματικά ερεθίσματα να προκαλέσουν διέγερση, το άτομο θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά. Αν αισθάνεται ότι αποσπάται η προσοχή του από σκέψεις για πιθανή δυσλειτουργία ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή σκέψεις που αφορούν το πώς αντιδρά ο/η σύντροφος, είναι πιθανό να μη διεγείρεται από τα σεξουαλικά ερεθίσματα.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, την ανάγκη για μεγαλύτερο σωματικό ερεθισμό με την πάροδο της ηλικίας. Ένα από τα συχνότερα αίτια που μειώνουν την ευχαρίστηση του κάθε ατόμου είναι η επικέντρωση στο να προκαλέσουν στον/ στην ερωτική σύντροφο ευχαρίστ��ση. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι η ευχαρίστηση είναι μεγαλύτερη όταν επικεντρώνουμε τη προσοχή μας στο να ευχαριστηθούμε και να απολαύσουμε εμείς τον/ την άλλον.