Σε μια θερμιδική «βόμβα» φαίνεται να εξελίσσεται το Πασχαλινό τραπέζι. Μαγειρίτσα, κοκορέτσι, αρνί, ορεκτικά και τσουρέκια… Όσο κι αν τα λαχταράτε πρέπει να τα καταναλώσετε με μέτρο! Το star.gr σας παρουσιάζει σήμερα την θερμιδική αξία των λιχουδιών του Πάσχα για να μην πάθει overdose ο οργανισμός σας μετά τη νηστεία!

-Μαγειρίτσα: Σούπα πολλών θερμίδων!

Οι θερμίδες που αποδίδει μια μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να ξεπεράσουν τις 500, συν του ότι είναι ένα αρκετά βαρύ γεύμα, το οποίο καταναλώνεται αργά το βράδυ του Μ. Σαββάτου πριν τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει από δυσπεψία έως και οίδημα στη κοιλιακή χώρα.

-Κοκορέτσι: Το λιπαρό σνακ!

Η αλήθεια είναι ότι την Κυριακή του Πάσχα το στόμα μας ανοίγει περισσότερες φορές για να «τσιμπήσει» αρνί ή κοκορέτσι παρά για να μιλήσει. Όσον αφορά το νοστιμότατο κοκορέτσι, όμως, προτού φάτε άλλη μια μπουκιά θυμηθείτε ότι μια μερίδα κοκορέτσι μπορεί να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες κι όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει το κανονικό σας γεύμα.

-Αρνί: Ο νόστιμος πρωταγωνιστής της Λαμπρής

��υριακή του Πάσχα χωρίς σουβλιστό αρνί είναι απλώς μια συνηθισμένη Κυριακή. Ο οβελίας, όμως, αποτελεί ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα, με 15 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια και 300 θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε συγκρατημένοι στην κατανάλωσή του και να το συνοδεύσετε με πράσινη σαλάτα, έτσι ώστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, ενώ καλό είναι να προτιμήσετε το μπούτι από τα παϊδάκια, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες. Είναι περιττό δε να αναφέρουμε ότι καλό θα είναι να αποφύγετε τον υδατάνθρακα (πατάτες και ψωμί), αφού ούτως ή άλλως κάνετε διατροφική ατασθαλία!

-Κατσίκι: Η –ελαφρώς- καλύτερη εναλλακτική επιλογή

Αν σας αρέσει το κατσίκι και το αρνί το ίδιο, τότε καλό θα ήταν να στρέψετε το π��ρούνι σας περισσότερο προς το κατσίκι, το οποίο περιέχει λιγότερο λίπος και κατ’ επέκταση λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, το λίπος του είναι 7 φορές χαμηλότερο από αυτό του αρνιού και οι θερμίδες του μπορεί να πέσουν και στο μισό από αυτές του «αντιπάλου» του.

-Αβγά: Περιοριστείτε στο ένα

Μπορεί τα αβγά να έχουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη (η οποία ομολογουμένως δεν σας λείπει από αυτό το γεύμα), βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο, χολίνη κλπ, αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη (η οποία επίσης δεν λείπει από το εν λόγω τραπέζι). Οι θερμίδες του μπορεί να μην είναι πολλές, φτάνοντας τις 80 ανά αβγό, αλλά αν φάτε 3 αβγά στην καθισιά σας, οι θερμίδες θα φτάσουν σχεδόν όσο μια μερίδα αρνιού. Συν του ότι θα δυσκολέψουν την πέψη σας κατά πολύ.

-Επιδόρπια: Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα

Οι συνήθεις πασχαλινές επιλογές γλυκού περιορίζονται στα πασχαλινά κουλουράκια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο πασχαλινό αβγό. Τα σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε, καθώς τα 3 μπορεί να ξεπερνάνε τις 300 θερμίδες, ενώ αν περιοριστείτε στο ένα οι θερμίδες πλησιάζουν τις 100. Μια φέτα τσουρέκι βρίσκεται επίσης κοντά, φτάνοντας τις 80-90 θερμίδες, ενώ το πασχαλινό αβγό με μαύρη σοκολάτα, αν και είναι πλούσιο σε θερμίδες (τα 50 γραμμάρια ξεπερνούν τις 200 θερμίδες), μας παρέχει τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, όπως τα αντιοξειδωτικά της, τα οποία ειδικά εν προκειμένω μας είναι αρκετά χρήσιμα. Προτιμήστε τη για να αλλάξετε τη γεύση σας, αλλά μην ξεπεράσετε τα δύο μικρά κομματάκια.

Καλό Πάσχα!