Είστε άνω των 40; Αν ναι, τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να εντάξετε τη τακτική άσκηση στη καθημερινότητά σας, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι 40άρηδες με πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Ακόμα, δε και αν εκδηλώσουν τη νόσο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να την ξεπεράσουν!
Ωστόσο, οι αγύμναστοι άντρες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, διότι ακόμα και οι μικρές βελτιώσεις στην φυσική κατάσταση μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο, διευκρινίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 14.000 άνδρες, ηλικίας 46 έως 50 ετών, την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των οποίων κατέγραψαν κατά την έναρξή της και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα 6,5 χρόνια. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 1.310 από τους άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, 200 με καρκίνο του πνεύμονα και 181 με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι άντρες με την καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ όλους κατά την έναρξη και στην πορεία της μελέτης δ��έτρεχαν κατά 55% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και κατά 44% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με όσους είχαν την χειρότερη φυσική κατάσταση. Αντιθέτως, η καλή φυσική κατάσταση δεν φάνηκε να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί ακριβώς δρα προστατευτικά η γυμναστική έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου και όχι έναντι άλλων. Εκτιμούν, όμως, ότι ίσως η καλή φυσική κατάσταση υποδηλώνει εν γένει πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος αποδεδειγμένα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν πως το κύριο εύρημα της μελέ��ης είναι πως ό,τι κάνουμε στα νιάτα μας, «σημαδεύει» την υγεία μας στο μέλλον, μετά από 20 ή 30 χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα αρχίσουμε να προσέχουμε την υγεία μας, τόσο το καλύτερο, καταλήγουν.