Διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει, ότι η απώλεια έστω και μισής ώρας ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως παχυσαρκίας και διαβήτη.
Σε μελέτη που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα, διαπίστωσε πως όσοι κοιμούνται τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας μισή ώρα λιγότερη απ’ όση χρειάζεται ο οργανισμός τους, έχουν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν και να εκδηλώσουν νοσήματα που σχετίζονται με τα περιττά κιλά.
Όταν, δε, η απώλεια του ύπνου συμβαίνει επί 6 συναπτούς μήνες, τότε αυξάνεται σημαντικά η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, δηλαδή εισέρχονται σε μία προδιαβητική κατάσταση που αυξάνει τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν κάποια στιγμή διαβήτη τύπου 2.
Η σχετική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ, διεξήχθη σε 522 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί μήνες οι ερευνητές, καταγράφοντας τη διάρκεια του ύπνου τους κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα.
Να σημειώσουμε ότι την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στο Κατάρ.