Η πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση πέους πραγματοποιήθηκε σε άντρα στη Νότια Αφρική. Οι γιατροί στο Κέιπ Τάουν που τον χειρούργησαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι το μεταμοσχευμένο όργανο έχει ανακτήσει τη λειτουργικότητά του και ο νεαρός έχει φυσιολογική στύση, εκσπερμάτωση και ούρηση.
Η ταχύτητα της ανάρρωσής του εξέπληξε τους γιατρούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι θα χρειαζόταν δύο χρόνια για να τα επιτύχει όλ’ αυτά. Το μόνο, όμως, που δεν έχει ανακτήσει πλήρως ο νεαρός είναι η αισθητικότητα του πέους του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει φυσιολογική σεξουαλική ζωή. O νεαρός είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πέους του (είχε απομείνει μόλις ένα εκατοστό) ως επιπλοκή σε περιτομή στην οποία υποβλήθηκε στα 18 του χρόνια.
Η περιτομή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής, αλλά συχνά εκτελείται από ανειδίκευτους «θεραπευτές», με συνέπεια τουλάχιστον 250 νεαροί άντρες να απομένουν ακρωτηριασμένοι ή να πεθαίνουν.
Οι γιατροί του Πανεπιστημίου Stellenbosch και του Νοσοκομείου Tygerberg στη Νότια Αφρική που ανέλαβαν τον νεαρό, ο οποίος σήμερα είναι 21 ετών, τον υπέβαλλαν στη μεταμόσχευση στις 11 Δεκεμβρίου 2014. Η επέμβαση διήρκησε εννέα ώρες και χαρακτηρίσθηκε από τους χειρουργούς ως εξαιρετικά δύσκολη, διότι τα αιμοφόρα αγγεία του πέους είναι πολύ λεπτά - έχουν διάμετρο μόλις 1,5 χιλιοστό όταν εκείνα του νεφρού έχουν διάμετρο 1 εκατοστό, κατά τον επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας καθηγητή Αντρέ Φαν ντερ Μέρβε, διευθυντή του Τμήματος Ουρολογίας του Stellenbosch.
Για να συνδέσουν οι χειρουργοί τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του οργάνου, χρησιμοποίησαν ορισμένες από τις τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για να εκτελούνται οι μεταμοσχεύσεις προσώπου. Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της μεταμόσχευσης είχε αρχίσει το 2010, με τους χειρουργούς να κάνουν πολλά πειράματα έως ότου νιώσουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση σε άνθρωπο.
Τώρα, προγραμματίζουν να εκτελέσουν και άλλες ανάλογες επεμβάσεις - το πιθανότερο στις αρχές του καλοκαιριού.