Αν ακούγατε ότι ένας άντρας κάνει τεστ εγκυμοσύνης, θα σας φαινόταν το λιγότερο παράξενο, σωστά; ��ι θα λέγατε όμως αν σας ενημερ��ναμε ότι ένας νεαρός Βρετανός περιέγραψε την αμήχανη στιγμή κατά την οποία ένα τεστ εγκυμοσύνης αποκάλυψε πως έπασχε από καρκίνο των όρχεων, ο οποίος μάλιστα είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά και στον πνεύμονά του;
Κι όμως συνέβη! Ο 19χρονος σήμερα Μπάιρον Γκέλνταρντ, από το Cambridge της ανατολικής Αγγλίας, υποβλήθηκε στο τεστ επειδή η νόσος μερικές φορές προκαλεί την παραγωγή της ίδιας ορμόνης που παράγεται στις γυναίκες όταν είναι έγκυοι. Μόλις το τεστ βγήκε θετικό, ο νεαρός άρχισε μία επίπονη θεραπευτική αγωγή, που συμπεριέλαβε επτά μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχεως και όγκων που είχε στην κοιλιά και στον πνεύμονα.
Έναν χρόνο αργότερα βρίσκεται σε ύφεση και έχει γίνει πρεσβευτής του βρετανικού οργανισμού ενημέρωσης νέων για τον καρκίνο «Teenage Cancer Trust».
«Για να είμαι ειλικρινής, η στιγμή ήταν σουρεαλιστική», δήλωσε ο νεαρός στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τον καρκίνο των όρχεων. «Καθόμουν απέναντι από τον γιατρό που μου έλεγε ότι το τεστ εγκυμοσύνης μου βγήκε θετικό και ότι κάτι μεγαλώνει μέσα μου. Σκέφτηκα ότι θα καταλήξω θέμα σε ντοκιμαντέρ».
Οι ειδικοί από τη πλευρά τους, λένε ότι μερικές φορές ανιχνεύονται στα ούρα και στο αίμα των ανδρών με καρκίνο των όρχεων, αυξημένα επίπεδα από την ��ρμόνη που μετρούν τα οικιακά και τα εργαστηριακά τεστ εγκυμοσύνης.
Η ορμόνη αυτή είναι η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία στις εγκύους παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, ενώ στους άντρες συχνά (αλλά όχι πάντοτε) παράγεται από τους καρκινικούς όγκους των όρχεων, κατά τον δρα Ντάνις Μαζχάρ, ογκολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ειδικός στον καρκίνο των όρχεων. «Όταν οι όρχεις παράγουν αυτή την ορμόνη, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για τη διάγνωση του καρκίνου και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στις θεραπείες».
Αναλόγως με τα επίπεδα της, εξάλλου, οι γιατροί μπορούν επίσης να αποκομίσουν μία εικόνα για την τυχόν εξάπλωση του καρκίνου, αφού όσο πιο εκτεταμένος είναι, τόσο περισσότερο αυξάνονται. Επειδή, όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν παράγουν όλοι οι καρκινικοί όγκοι των όρχεων την ορμόνη αυτή, οι άντρες δεν μπορούν να βασιστούν στα τεστ εγκυμοσύνης εάν ψηλαφίσουν κάτι ύποπτο στους όρχεις τους, αλλά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό, έσπευσε να επισημάνει ο δρ Μαζχάρ.
Να σημειώσουμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παγκόσμιο θέμα συζήτησης η περίπτωση ενός άντρα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Το 2012, ένας άντρας έκανε για πλάκα ένα τεστ εγκυμοσύνης που είχε αφήσει η πρώην φίλη του στο σπίτι του και με έκπληξη διαπίστωσε ότι βγήκε θετικό.
Όταν είπε γελώντας τι του συνέβη σε έναν φίλο του, αυτός έφτιαξε ένα ασπρόμαυρο κόμικ που διακωμωδούσε το θέμα και το ανήρτησε στην ιστοσελίδα Reddit. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάρτηση είχε συλλέξει περισσότερα από 1.300 σχόλια από ανήσυχους χρήστες του site, οι οποίοι είχαν κάνει σχετικές αναζητήσεις στο Google και διαπίστωσαν πως το θετικό τεστ μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρκίνου των όρχεων. Ο δημιουργός του κόμικ ενημέρωσε τον φίλο του για τα σχόλια αυτά και εκείνος έκλεισε ραντεβού με έναν γιατρό, ο οποίος τελικά εντόπισε έναν μικρό καρκινικό όγκο στον δεξιό του όρχι.