Οι περισσότεροι την ξεκινούν για να χάσουν κιλά. Άλλοι πάλι, επειδή έχει γίνει μόδα κι άλλοι επειδή πηγαίνει ο κολλητός τους. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Όλοι τη συνεχίζουν βλέποντας πόσο βελτιώνει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Ο λόγος για τη hot yoga! Το star.gr ήρθε σε επαφή με την Ελένη Πρέκα, τη γυναίκα που έφερε τη hot yoga στην Ελλάδα το Μάιο του 2011 και δημιούργησε έκτοτε τρία στέκια εκγύμνασης σε Γλυφάδα, Ψυχικό και Κηφισιά. Δείτε παρακάτω ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρετε για τη hot yoga και τα... hot οφέλη της!
y,yu,yu,.jpg
-Τι ακριβώς είναι η hot yoga και από πού ξεκίνησε;
Είναι η γιόγκα σε 40 βαθμούς κελσίου, με συγκεκριμένη υγρασία και με το οξυγό��ο να ανανεώνεται συνέχεια. Ξεκίνησε από την Αμερική, όταν ένας Ινδός θέλησε να φέρει τις συνθήκες της Ινδίας (σ.σ. της θερμοκρασίας) στην Αμερική.
-Πώς πήρες την απόφαση να φέρεις στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη πρακτική;
Έκανα πάντα γιόγκα. Όταν πήγα στην Αμερική και δοκίμασα hot yoga ενθουσιάστηκα! Έκανα training σε Αμερική, Ταϊλάνδη, Μαϊάμι κλπ και ύστερα πήρα την απόφαση να φέρω στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη πρακτική μιας και εδώ δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ήταν ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία!
-Σε τι διαφέρει από τη κλασσική γιόγκα;
Η κύρια διαφορά τους είναι ότι, λόγω της ζέστης, καις περισσότερες θερμίδες και ανεβάζεις τους χτύπους της καρδιάς όπως σε όλες τις αεροβικές ασκήσεις. Ακόμα, υπάρχουν κάποιες διαφορές στις ασκήσεις. Ενώ στη γιόγκα δίνεις έμφαση στην ελαστικότητα, στη hot yoga η ελαστικότητα θεωρείται «δώρο» (λόγω ζέστης) κι έτσι δίνεις περισσότερο βάρος στην ενδυνάμωση.
yukyukyuk.jpg
-Μπορούν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης να κάνουν hot yoga;
Βεβαίως, μπορούν να κάνουν όλοι! Περιορισμός στην ηλικία δεν υπάρχει, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιον μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή του. Ακόμα κι αυτός βέβαια θα τα καταφέρει, απλώς θα δυσκολευτεί στην αρχή. Η μόνη αντένδειξη που έχουμε είναι η υπέρταση, η οποία όμως ελέγχεται. Είναι βέβαια προφανές, ότι σε εκείνους που απαγορεύεται γενικά κάθε μορφή άσκησης, απαγορεύεται και η hot yoga.
-Ποια τα οφέλη της;
Επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε σώμα (ενδυνάμωση, αποτοξίνωση, ελαστικότητα, γράμμωση, καύση λίπους αφού καίγονται έως και 1000 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος), αλλά και σε πνεύμα γιατί σε αναγκάζει να συγκεντρωθείς στη ζέστη. Έτσι, φεύγει το άγχος και βγαίνοντας από την αίθουσα είσαι γεμάτος ευεξία! Τέλος, η γιόγκα αυξάνει τη λίμπιντο!
Ναι, ναι καλά ακούσατε! Μελέτες έχουν δείξει ότι η hot yoga μειώνει τις σεξουαλικές αναστολές, αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης και δίνει… έμπνευση για νέες θέσεις στο σεξ.
-Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που έχει ή που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος που κάνει γιόγκα;
Ελευθερία, καθαρότητα μυαλού κι αυτοσυγκέντρωση!
-Η ζέστη κάνει καλό ή εγκυμονεί κινδύνους;
Θα μπορούσε να ήταν επικίνδυνη η ζέστη αν δεν ελεγχόταν. Στα studios όμως ελέγχεται. Δεν κάνουμε γιόγκα έξω στον ήλιο! Επίσης, εφόσον η πρακτική είναι από εξειδικευμένους δασκάλους, δεν υπάρχει κίνδυνος. Γι’ αυτό πρέπει η hot yoga να γίνεται από εξειδικευμένα studios, για να είναι ασφαλής.
-Πόσα άτομα συνήθως κάνουν μάθημα μαζί;
Από 15 έως 20 κατά μέσο όρο.
uiliuliul.jpg
-Υπάρχει η δυνατότητα personal πρακτικής στα συγκεκριμένα studios;
Φυσικά και υπάρχει!
-Σε έχουν χαρακτηρίσει ως τη "γυμνάστρια των επωνύμων". Αντιμετωπίζεις, αλήθεια, παράξενες συμπεριφορές από μαθητές επώνυμους ή μη;
Η αλήθεια είναι ότι ενώ δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα με διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Ντέμη Μουρ (η οποία είναι χρόνια hot yogi) και ο Dean και Dan Caten (Dsquared), έχω συναντήσει περίεργες συμπεριφορές από εγχώριους επωνύμους. Τις αντιμετωπίζω βέβαια. Είμαι αρ��ετά ανεκτική.
jytyjtyjty.jpg
-Η άρτια αισθητική των studios δική σου πινελιά;
Θέλησα όλοι οι χώροι να ακολουθήσουν ένα κοινό minimal ύφος. Στα studios υπάρχουν πολλοί πίνακες, καθώς θεωρώ πως η τέχνη και η γιόγκα έχουν κοινή αισθητική. Εκείνος που κάνει γιόγκα είναι συνήθως φιλότεχνος, με καλή αίσθηση του γούστου.
188.jpg

-Η συνδρομή ενός αρχάριου που θέλει να ξεκινήσει hot yoga είναι προσιτή;
Είναι πολύ πιο προσιτή από ό,τι φαντάζεται ο καθένας. Η συνδρομή κοστίζει όσο και σε ένα κλασσικό studio yoga, παρόλο που τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολύ υψηλά, λόγω της θερμενόμενης αίθουσας.
-Λίγα λόγια για το rave party της hot yoga που ετοιμάζετε;
Τρεις Απριλίου θα γίνει το πρώτο yoga rave party στην Ελλάδα! Save the date! Θα βαφτούμε με neon χρώματα και θα κάνουμε yoga με έντονη μουσική ��πόκρουση. Πρόκειται για ένα party, όμοιο με αυτά που διοργανώνονται στο Λονδίνο.
γξκηξκηξη.jpg
-Άλλα projects στα «σκαριά»;
Ξανανοίγει το hot yoga studio στη Μύκονο, με άλλη διεύθυνση αυτή τη χρονιά!
Namaste!
Από την Κατερίνα Τσαμούρη