​Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο επαγγελματικά όσο κι ερασιτε��νικά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την όρασή τους. Σχεδόν όλα τα sports απαιτούν καλό οπτικό πεδίο και άριστο συντονισμό όρασης και χεριού-ποδιού.

Προβλήματα με φακούς επαφής και γυαλιά

Οι αθλητές-μύωπες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τόσο με τη χρήση των γυαλιών οράσεως, όσο και με τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά δημιουργούν προβλήματα τραυματισμών, μειωμένου «καθαρού» πεδίου, όσο και περιφερειακής παραμόρφωσης του πεδίου. Η ομαλή χρήση των φακών επαφής δυσκολεύει από σκόνη, ιδρώτα, μολύνσεις.

Διόρθωση μυωπίας για χόμπι και άθληση

Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική, όπου με τη χρήση laser μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και την άνεση στις αθλητικές δραστηριότητες, προσφέροντας καλή ποιότητα όρασης και βάθος πεδίου.

Όπως είπε στο star.gr, η χειρουργός οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα, η επιλογή της μεθόδου διόρθωσης της μυωπίας με laser λαμβάνει κυρίως υπόψη το είδος του αθλήματος ή της δραστηριότητας (χόμπι). Ο άξονας είναι πάντα η ασφάλεια των οφθαλμών.

Δυναμικά αθλήματα και laser

Αθλήματα στα οποία υπάρχει στενή επαφή (πχ πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) έχουν αυξημένο κίνδυνου μετεγχειρητικού τραυματισμού του ματιού.

Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η PRK (PHOTOREFRACTIVE KERATEKTOMY), στην οποία δεν υπάρχει δημιουργία κρημνού (flap), ο οποίος σε περίπτωση τραυματισμού κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, μπορεί να «διπλώσει» δημιουργώντας προβλήματα.

Στην PRK αφαιρείται ένα μικρό μέρος του πρόσθιου μέρους του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.Μετά εφαρμόζεται το laser και τοποθετείται στο τέλος ένας θεραπευτικός φακός ως προστασία στο μάτι. Το επιθήλιο που αφαιρέθηκε αναγεννιέται σε 48-72 ώρες. Η όραση έχει διακυμάνσεις για μερικές μέρες. Ο προστατευτικός φακός αφαιρείται σε 3-7 μέρες.

Γιατί ο Tiger Woods έκανε LASIK

Αθλήματα ή δραστηριότητες, στα οποία δεν υπάρχει επαφή ή αυτή είναι μικρού βαθμού (πχ. τέννις, στίβος, καταδύσεις, τζόκινγκ, γκολφ), μπορεί να χρησιμοποιηθε�� η μέθοδος LASIK. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής γκολφ TigerWoods.

Η μέθοδος Lasik είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό. Η επέμβαση είναι επίσης ολιγόλεπτη, ανώδυνη, γίνεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού κολλύριου και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται επίσης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος.

Οδηγίες και προσοχή μετά την επέμβαση με laser

Σύμφωνα με την κα Κεφάλα, οι αθλητές που υποβάλλονται σε διαθλαστικές επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πρέπει να δίνουν προσοχή στις μετεγχειρητικές οδηγίες του οφθαλμιάτρου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στον άμεσο χρόνο αποθεραπείας (περίπου 2 εβδομάδες) στον οποίον πρέπει να απέχουν από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Γι’ αυτό γίνεται συνεννόηση με τον ειδικό οφθαλμίατρο και προγραμματισμός έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση με βάση το πρόγραμμά τους.