Όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι –κυρίως- ανά τον κόσμο που καπνίζουν χασίς. Ωστόσο, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) αναφέρουν ότι η χρήση χασίς αυξάνει ση��αντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως ψύχωσης και ότι όσο συχνότερη είναι, τόσο περισσότερο κινδυνεύει κανείς.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το χασίς τριπλασιάζει τον κίνδυνο ψύχωσης στους σποραδικούς χρήστες του και τον πενταπλασιάζει σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση. Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Psychiatry», υποδηλώνουν ότι οι ισχυρές δόσεις κάνναβης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 410 εθελοντές με ψύχωση και 370 υγιή άτομα, ηλικίας 18 έως 65 ετών, από το νότιο Λονδίνο, το οποίο είναι μία από τις περιοχές της Βρετανίας με τα υψηλότερα ποσοστά ψύχωσης στους κατοίκους του. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έκαναν χρήση χασίς είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από ψυχώσεις έναντι όσων έκαναν χρήση μαριχουάνας ή δεν έκαναν χρήση.
Η διαφορά αυτή πιστεύεται πως οφείλεται στο ότι το χασίς έχει υψηλότερα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης απ’ ό,τι η μαριχουάνα. Η τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC) είναι το συστατικό της κάνναβης που σχετίζεται με τα ψυχωτικά επεισόδια. Μάλιστα, επειδή στο νότιο Λονδίνο είναι εκτεταμένη η χρήση χασίς, οι ερευνητές προχώρησαν τα σχόλιά τους ένα βήμα παραπέρα, υπολογίζοντας πως κάλλιστα μπορεί να ευθύνεται για το 24% των νέων κρουσμάτων ψύχωσης στην συγκεκριμένη περιοχή!
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η χρήση της κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεως, αλλά οι σκεπτικιστές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί σημαντικά αιτία της ασθένειας αυτής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής σερ Ρόμπιν Μάρεϋ, καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας στο KCL και συμπλήρωσε «Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να αποτραπεί ένα στα τέσσερα κρούσματα ψυχώσεως, εάν κανένας άνθρωπος δεν κάπνιζε πια “βαριά” κάνναβη».
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ψυχώσεως εξαρτάται από τη συχνότητα της χρήσης και το πόσο ισχυρή είναι η κάνναβη», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μάρτα Ντι Φόρτι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Όπως λοιπόν ισχύει με το τσιγάρο και το αλκοόλ, έτσι και με την κάνναβη, οι γιατροί δεν πρέπει να ρωτούν αν κάποιος κάνει χρήση, αλλά πόσο συχνά και τι είδους κάνναβη χρησιμοποιεί. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δώσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για τον κίνδυνο ψύχωσης απ’ ό,τι ένα απλό ναι ή όχι στην ερώτηση “καπνίζεις χασίς;”».
Σημειώνουμε ότι η μαριχουάνα είναι το μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων από όλα τα μέρη της κάνναβης, ενώ το χασίς είναι συμπιεσμένη ρητίνη (ρετσίνι) ή σκόνη του φυτού, εξ ου και η διαφορά τους σε περιεκτικότητα σε THC.