Η Βουλή των κοινοτήτων στην Αγγλία, προχώρησε στη ψήφιση ενός νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο θα απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά.
Ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015 και θα ακολουθήσει ανάλογη απαγόρευση στην Ουαλία, ενώ σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί και στην Σκωτία.
Στόχος της απαγόρευσης είναι να προστατευθούν οι ανήλικοι από το παθητικό κάπνισμα. Όποιος συλλαμβάνεται να παραβαίνει το νόμο στην Αγγλία, θα πληρώνει πρόστιμο 50 λιρών (δηλαδή περίπου 68 ευρώ), ενώ το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε προβλέπει ότι θα το πληρώνει κάθε ενήλικας που καπνίζει στο αυτοκίνητο ή όποιος δεν εμποδίζει τους συνεπιβάτες του να καπνίσουν.
Την σχετική απόφαση έλαβε η Βουλή των Κοινοτήτων με 342 ψήφους υπέρ και 74 κατά.
Το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμόνων (BLF) χαιρέτησε την απόφαση, αναφέροντας ότι περισσότερα από 430.000 παιδιά εκτίθενται κάθε εβδομάδα στο παθητικό κάπνισμα μέσα σε κάθε είδους οχήματα.
Το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για άσμα, μηνιγγίτιδα και - στην περίπτωση των βρεφών - αιφνίδιο θάνατο, λένε οι ειδικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός των τσιγάρων μπορεί να παραμείνει στον αέρα του αυτοκινήτου έως 2,5 ώρες, ακόμα και όταν ένα παράθυρο είναι ανοιχτό, ενώ στον περιορισμένο χώρο ενός οχήματος, οι συγκεντρώσεις των τοξινών του τσιγάρου είναι πολλαπλάσιες (έως και 11 φορές υψηλότερες) απ’ ό,τι σε ένα μπαρ.