​Όταν ο ιός HIV εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, μένει εκεί για πάντα, αναγκάζοντας τους ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπείες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για πρώτη φορά ερευνητές στη Φιλαδέλφεια βρήκαν ένα τρόπο για να «σβήσουν» τελείως τον ιό του DNA από τα ανθρώπινα κύτταρα, «αποκόβοντάς» τον.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί ο κρυμμένος ιός από τα ανθρώπινα κύτταρα και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αποτελέσει πιθανή θεραπεία και για άλλες κρυμμένες μολύνσεις.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για τη μόνιμη θεραπεία του AIDS», δήλωσε ο Kamel Khalili, επικεφαλής του τμήματος Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Ιατρικής Temple, ωστόσο τόνισε ότι παρά την συναρπαστική ανακάλυψη, δεν είναι ακόμα έτοιμο να πάει στην κλινική. «Είναι μια απόδειξη ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ο Dr. Khalili και οι συνάδελφοί του, δίνουν λεπτομέρειες για το πώς δημιούργησαν τα μοριακά εργαλεία για να σβήσουν τον HIV.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αφαιρετικό ένζυμο DNA για να «αποκόψουν» τον ιό. Στη συνέχεια ο μηχανισμός αποκατάστασης του κυττάρου αναλαμβάνει το ρόλο της «επανασυγκόλλησης» του γονιδιώματος, με αποτέλεσμα να «καθαρίζονται» τα κύτταρα.

«Καθώς ο HIV δεν καθαρίζεται ποτέ τελείως από το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτείται αφαίρεση του ιού για τη θεραπεία της ασθένειας», εξήγησε ο Dr. Khalili.

Αυτά τα γονιδιακά εργαλεία «υπόσχονται» να γίνουν ένα θεραπευτικό εμβόλιο, που πρόκειται να «ανακουφίσει» πάνω από 33 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που είναι μολυσμένοι με τον ιό.