Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και τη Βρετανία εντόπισε 6 νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου των ωοθηκών. Με τα συγκεκριμένα γονίδια, αυξάνεται σε 18 ο συνολικός αριθμός των γενετικών μεταλλαγών που φαίνεται να εντείνουν την επιρρ��πεια στη νόσο.

Τα νέα γονίδια προέκυψαν από την ανάλυση του γονιδιώματος περισσότερων από 68.000 γυναικών, οι 15.252 εκ των οποίων ήταν φορείς του καλά γνωστού ογκογονιδίου BRCA1 και οι 8.211 φορείς του άλλου γνωστού ογκογονιδίου, του BRCA2. Από τις φορείς του BRCA2, οι 3.096 έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζώρτζια Τσενέβιξ-Τρεντς, στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, τα νέα γονίδια που εντοπίστηκαν, μεμονωμένα επηρεάζουν λιγότερο τον κίνδυνο καρκίνου απ’ ό,τι τα BRCA1 και BRCA2.

«Αν, όμως, μία γυναίκα φέρει ταυτοχρόνως πολλαπλά από αυτά, ο κίνδυνος που διατρέχει μπορεί να εξισωθεί με εκείνον που επιφέρουν οι μεταλλαγές των BRCA1 και BRCA2», πρόσθεσε η δρ Τσενέβιξ-Τρεντς, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ (QIMR) και συνέχισε λέγοντας: «Κατανοώντας πως δρα κάθε γονιδιακή μεταλλαγή μεμονωμένα και σε συνδυασμό με τις άλλες, θα μπορέσουμε τελικά να καταλάβουμε πως ακριβώς αναπτύσσεται ο καρκίνος των ωοθηκών, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επινοήσουμε καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας».