Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα και μόνο της λέξης Χριστούγεννα, φέρνουν στο μυαλό τους τα παραδοσιακά γλυκά με την υπέροχη γεύση τους που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Πρώτα στη λίστα έρχονται συνήθως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Οι ερωτήσεις που ανακύπτουν είναι oι εξής: Ποιο από τα δύο γλυκά έχει τις λιγότερες θερμίδες; Ποιο μπορώ να καταναλώσω στις γιορτές χωρίς- ή με λιγότερες- τύψεις;

Ε λοιπόν μάθε, ότι μελομακάρονα και κουραμπιέδες σημειώσανε Χ. Θερμιδική ισοπαλία φέρνουν τα δύο αυτά γιορτινά γλυκά, χωρίς ωστόσο να είναι και τα δύο εξίσου υγιεινά.

Το μελομακάρονο κερδίζει πόντους και με διαφορά, γιατί αυτό που ισχυροποιεί τη θρεπτική του αξία είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ.

Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση) και μονοακόρεστων λιπαρών, που συμβάλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα- τη λεγόμενη κακή χοληστερόλη.

Τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτές οι βιταμίνες, διατηρούν την υγεία των νευρικών κυττάρων και είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA.

Το σώμα χρειάζεται επίσης, τις βιταμίνες B12, Β6 και το φυλλικό οξύ για να απαλλαγεί από μια ουσία που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης, το μέλι που βάζουμε στα μελομακάρονα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Αντιθέτως, το βούτυρο που υπάρχει στον κουραμπιέ, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η μεγάλη κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και ασβεστίου.

Είναι λοιπόν πασιφανές, ότι σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πάντα υπάρχει χώρος για μια γλυκιά ατασθαλία, αρκεί να γίνει με μέτρο, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά!!!

Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε με μέτρο τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για παραπανίσια κιλά.