Στη Λιβερία ξεκίνησε να χορηγείται σε ασθενείς με Έμπολα, ορός από το αίμα πασχόντων που κατάφεραν να τον νικήσουν.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτή η πειραματική θεραπεία θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό, ο οποίος εξακολουθεί να σαρώνει την Δυτική Αφρική, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2014 ο αριθμός των νεκρών ήταν 6.841 και ο ολικός αριθμός κρουσμάτων-θυμάτων είχε ξεπεράσει τις 18.000.

Η λογική πίσω από τη χρήση του ορού είναι πως όταν ένας ασθενής κατορθώνει να τον νικήσει, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του έχει βρει τρόπο να του επιτίθεται και έχει δημιουργήσει ειδικά αντισώματα γι’ αυτόν.

Οι γιατροί μπορούν στη συνέχεια να πάρουν δείγμα αίματος από τον ασθενή αυτό και να το μετατρέψουν σε ορό, αφαιρώντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια (είναι τα κύτταρα που προσδίδουν στο αίμα το κόκκινο χρώμα του και μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) και διατηρώντας τα ζωτικά αντισώματα.

Τον ορό αυτό χορηγούν σε επόμενους ασθενείς.

Πολλοί ασθενείς με Έμπολα που είχαν μεταφερθεί στη Βρετανία και στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν σε αυτού του είδους τη θεραπεία, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι γιατροί στη Λιβερία που εφαρμόζουν τη μέθοδο θα καταγράψουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της στο Νοσοκομείο ELWA της πρωτεύουσας Μονρόβια.