Εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα σχετικά με το πώς μπορούμε να τρώμε χορταστικά χωρίς να τρώμε πολύ (κι άρα να μην παχαίνουμε), έρχεται αυτή η είδηση ν�� μας διαψεύσει.

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία χημική ουσία που προστίθεται στο φαγητό και προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Οι πρώτες δοκιμές της σε μικρή ομάδα εθελοντών έδειξαν πως με τη βοήθειά της μείωσαν την πρόσληψη τροφής και σταμάτησαν να παχαίνουν.

Επόμενο βήμα της έρευνας είναι να βρεθεί τρόπος να ενσωματωθεί στα φαγητά, αφού προς το παρόν υπάρχει σε μορφή σκόνης που έχει άσχημη γεύση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Gut», η ουσία αξιοποιεί τις ιδιότητες του προπιονικού, το οποίο παράγεται όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο.

Η παραγωγή του διεγείρει την παραγωγή ορισμένων ορμονών που ελέγχουν την πείνα και οι ερευνητές από το ImperialCollege του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σκέφτηκαν ότι αν αυξήσουν τα επίπεδά του, θα επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός της.

Όσοι είχαν λάβει το IPE κατανάλωσαν κατά μέσον όρο 14% λιγότερη τροφή, γράφουν οι ερευνητές.

Στην επόμενη δοκιμή τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν 49 υπέρβαρους εθελοντές, στους οποίους έδωσαν (τυχαία) σκόνη ινσουλίνης ή σκόνη IPE, ζητώντας τους να πασπαλίζουν καθημερινά με 10 γρ. από αυτήν (περίπου μία κουταλιά της σούπας) το φαγητό τους.

Έπειτα από 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που είχαν πάρει την ινουλίνη είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά περισσότερο από 3% στο αρχικό σωματικό βάρος τους. Στην ομάδα του IPE όμως είχε παχύνει μόνο ένας από τους 25 εθελοντές.

«Ξέρουμε ότι οι ενήλικες παίρνουν 0,3 έως 0,8 κιλά κατά μέσον όρο τον χρόνο και συνεπώς υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν τρόποι που θα εμποδίζουν αυτή την αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρι Φροστ, καθηγητής Διατροφής και Διαιτητικής στο ICL.

«Μόρια όπως το προπιονικό διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει κανείς να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να πετύχει ικανοποιητική αντίδραση με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να το προσθέσουμε στο φαγητό».