Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων που έλαβε χώρα στην Αθήνα 20-22 Νοεμβρίου 2014. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Καρδιοθωρακοχειρουργών της Ελληνικής Διασποράς, «1st World Meeting of the Hellenic Cardiothoracic Diaspora”, στο οποίο μετείχαν εξέχοντες επιστήμονες από όλα τα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας κάτω από την σκιά της Ακρόπολης και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες με τους ¨Έλληνες συναδέλφους τους .

Στο τέλος του Συνεδρίου υπογράφηκε η Ιδρυματική Διακήρυξη «Constitution of the Hellenic Cardiothoracic Diaspora”. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται πλέον ένα υψηλού επιστημονικού επιπέδου δίκτυο επαφής όλων των Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων που γεννήθηκαν ή έχουν καταγωγή από Ελλάδα. Η διακήρυξη υπογράφτηκε αμέσως μετά την τελετή λήξης του Συνεδρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης , που αποτελεί διαχρονικό τόπο αναφοράς όλων των Ελλήνων. Η νέα αυτή Διεθνής Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία είχε και ευελπιστεί να έχει και στο μέλλον την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού.

δδδφφφ.png


Οι Έλληνες Χειρουργοί Θώρακος και Καρδίας, έχουν θέσει ως Αντίβαρο στην «κρίση» στην Υγεία τη γνώση και την εμπειρία τους, παρέχοντας στον Έλληνα ασθενή υψηλό επίπεδο εξειδικευμένης φροντίδας. Όπως διαπιστώθηκε από τους 400 και πλέον Συνέδρους, το επίπεδο αυτό είναι εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών και διεθνών άλλων κέντρων Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής.

Συνολικά παρουσιάστηκαν 119 προφορικές εργασίες και 69 αναρτημένες , υπήρξαν 25 επιστημονικές συνεδρίες με 100 διαλέξεις και 2 δορυφορικά συμπόσια, ενώ πραγματοποιήθηκε ειδικό συμπόσιο για τη νοσηλευτική φροντίδα και παράλληλα πρόγραμμα για την εξωσωματική κυκλοφορία και μηχανική υποστήριξη της καρδιάς. Οι ομιλητές κάλυψαν επιστημονικά όλα τα τρέχοντα θέματα της Καρδιοθωρακοχειρουργικής, ιδιαίτερη όμως βαρύτητα δόθηκε στην νέα τεχνολογία στις διακαθετηριακές επεμβάσεις για τοποθέτηση βαλβίδων στην καρδιά, στην αντιμετώπιση των παθήσεων της θωρακικής αορτής με ενδοαυλικές προθέσεις, καθώς και στην ελάσσονα επεμβατική καρδιοχειρουργική και Video-Θωρακοσκοπική χειρουργική και στην ογκολογική χειρουργική με έμφαση στον καρκίνο του Πνεύμονα.

Οι Έλληνες Χειρουργοί Θώρακα και Καρδιάς , που αποτελούν ήδη την τρίτη γενιά και εκφράζουν την περίοδο ωριμότητας και άνθησης της ειδικότητας, διαθέτουν πλέον άριστη εκπαίδευση και μάλιστα έχουν αποσπάσει πολλάκις διεθνείς διακρίσεις για το κλινικό και το ερευνητικό τους έργο. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Δημήτριος Δουγένης που ανέλαβε και Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Διασποράς , ενώ την Προεδρία της ανέλαβε ο Καθηγητής Nicholas Kouchoukos (ΗΠΑ) με αναπληρωτή τον καθηγητή James Tatoulis (Αυστραλία), επίτιμο πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή Panagiotis Symbas (ΗΠΑ) και ταμία τον Konstantinos Papagiannopoulos, (Μεγάλη Βρετανία).

Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Γεροντόπουλος, ενώ στην τελετή λήξης που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης μίλησε ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Δ . Παντερμαλής και ο Καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Π. Σκανδαλάκης. Παραβρέθηκε και επέδωσε το βραβείο καλύτερης εργασίας ο Ευρωβουλευτής κύριος Κουγιουμτσάκος.

Το 10ο Πανελλήνιο και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ελληνικής Διασπορ��ς, ήταν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, καθώς και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Καθηγητής Δ Δουγένης,

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής,

τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγειων