Βρετανοί ειδικοί, προειδοποιούν τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης την ινδικής κάνναβης, καθώς όπως υποστηρίζουν, πλέον απευθύνονται στους γιατρούς 30άρηδες με πνεύμονες 80άρηδων!

Το πρόβλημα, λένε, εντοπίζεται ακόμα κα�� σε νεαρούς που κάπνιζαν χασίς επί μία δεκαετία, αλλά εμφανίζουν μία σοβαρή, ταχέως εξελισσόμενη και βαριάς μορφής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Μερικοί έχουν τόσο σοβαρές βλάβες στους πνεύμονές τους, ώστε χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με μπουκάλες οξυγόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων.

Γιατροί μίας αγροτικής περιοχής της βόρειας Ουαλίας, ανέφεραν στην επιθεώρηση «Thorax» τα περιστατικά που απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Ysbyty Gwynedd, του Μπάνγκορ.

Πρόκειται για οκτώ ασθενείς, ηλικίας 35 έως 48 ετών, που εμφανίστηκαν στα Επείγοντα με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, που διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε βαριά ΧΑΠ.

Κατά την λήψ�� του ιατρικού ιστορικού, οι ασθενείς είπαν ότι κάπνιζαν τουλάχιστον πέντε τσιγάρα με χασίς την ημέρα, επί 10 έως 20 χρόνια. Ήταν επίσης συστηματικοί καπνιστές κοινών τσιγάρων.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως στους τέσσερις από αυτούς οι πνευμονικές βλάβες είναι τόσο σοβαρές ώστε είναι απαραίτητη η οξυγονοθεραπεία, ενώ ο πέμπτος χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση πνευμόνων.

Οι γιατροί με επικεφαλής τον πνευμονολόγο δρα Ντάμιαν Μακέον, γράφουν στο άρθρο τους πως η σοβαρότατη φθορά στην πνευμονική λειτουργία των χρηστών του χασίς πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και επί περισσότερη ώρα το ναρκωτικό, ενώ το καπνίζουν δίχως φίλτρο.

Ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το χασίς που πωλείται στις μέρες είναι πολύ «βαρύ».

«Βλέπουμε νέους ανθρώπους με τους πνεύμονες 80άρηδων έπειτα από μόλις μία δεκαετία καπνίσματος χασίς και τσιγάρων, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο δρ Μακέον.

«Τα περιστατικά στο δικό μας νοσοκομείο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το χασίς σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι κατά το παρελθόν και αυτό που βλέπουμε είναι η εμφάνιση μιας νέας, εξαιρετικά σοβαρής μορφής εμφυσήματος που κάνει τους ασθενείς να παλεύουν για να πάρουν μία ανάσα. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγάλες μελέτες για να καταγράψουμε την ακριβή συχνότητα της νόσου και να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα», πρόσθεσε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότ�� το χασίς είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο, με τους χρήστες του να ανέρχονται στο 1,7% στους Ευρωπαίους ηλικίας 15-64 ετών και στο 2,6% των Αμερικανών των ίδιων ηλικιών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά.