Η ηπατίτιδα C είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια. Μολονότι στη χώρα μας δεν τηρείται μητρώο ασθενών ώστε να υπάρχουν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 165.000 άνδρες και γυναίκες πάσχουν από αυτήν. Επειδή, όμ��ς, το 80% των Ελλήνων δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν το γνωρίζουν.

Βέβαια, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα που το ξέρουν, δεν έχουν κάνει ποτέ θεραπεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σε 9.974 εθελοντές, που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό τον κ. Παπαθεοδωρίδη, σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Άγγελου Χατζάκη από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ερευνητές Γ. Παπαθεοδωρίδης, Β. Σύψα, Μ. Καντζανού, Ι. Νικολακόπουλος, Α. Χατζάκης).

Όπως έδειξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε προ διμήνου στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Viral Hepatitis», μόνο το 20,7% των ερωτηθέντων είχαν κάνει αιματολογική εξέταση για τον ιό HCV, ενώ απ’ όσους είχαν εξεταστεί και ήξεραν πως είναι μολυσμένοι, το 42,3% δεν είχαν κάνει καμία θεραπεία. Με βάση, δε, τις απαντήσεις των εθελοντών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 1,87% των ενηλίκων στη χώρα μας είναι μολυσμένο με τον HCV.

«Τα ποσοστά απουσίας ελέγχου για την νόσο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», λέει ο κ. Παπαθεοδωρίδης. «Το δε γεγονός ότι τόσο πολλοί φορείς δεν έχουν κάνει καμία θεραπεία είναι ανησυχητικό, διότι ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί πλέον να εκριζωθεί».