​Λίγες κουταλιές γιαούρτι την ημέρα… τον διαβήτη τύπου 2 κάνουν πέρα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι επιστήμονες βασίζουν το συμπέρασμά τους σε συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών, η οποία έγινε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μακροχρόνιες μελέτες για τη διατροφή και την υγεία, στις οποίες σχεδόν 200.000 εθελοντές συμπλήρωναν επί 30 χρόνια (το μέγιστο), αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας.

Κατά την έναρξη των μελετών, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από διαβήτη, αλλά έως το τέλος τους είχαν εκδηλώσει τη νόσο 15.156 από αυτούς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη δεν επηρέαζαν το γάλα και τα τυριά, ενώ το γιαούρτι ασκούσε προστατευτική δράση.

Στη δεύτερη φάση της μετανάλυσής τους, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνυπολόγισαν στοιχεία και από άλλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει ακόμα 300.000 εθελοντές.

Έτσι, κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα ότι 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνουν κατά 18% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη.

«Η συνέπεια στα ευρήματά μας υποδηλώνει ότι το γιαούρτι έχει και πρέπει να έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.