Το οίδημα στη κοιλιακή χώρα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να οφείλεται τόσο στη κακή διατροφή, όσο και σε άλλους παράγοντες όπως στη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και άλλα προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, το φούσκωμα στη κοιλιά δημιουργείται λόγω:

-Παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπου ο οργανισμός δυσχεραίνει στην πέψη και απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών (πρωτεϊνών, φαρμάκων, λακτόζης, γάλακτος, βιταμινών) και με συνοδά συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία και η διάρροια.

-Κάποιες γυναικολογικές παθήσεις μπορεί, επίσης, να ευθύνονται για πρήξιμο στην κοιλιά όπως τα ινομυώματα που δεν έχουν διαγνωστεί ή ο όγκος της μήτρας ή των ωοθηκών.

-Σε μεγαλύτερες συνήθως ηλικίες, η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά όπως και σε άλλα σημεία του σώματος λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, μαζί με βήχα και εύκολη κόπωση.

Τρόποι αντιμετώπισης:

-Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το πρήξιμο είναι να πίνουμε αρκετό νερό, που επιταχύνει και διευκολύνει την πέψη και τ�� προώθηση του εντερικού περιεχομένου.

-Τα ζεστά ροφήματα χαμομηλιού βοηθούν επίσης, όπως και κάποια αντιόξινα σκευάσματα.

-Πρέπει, ακόμη, να αποφύγουμε την κατανάλωση των τροφών που ευθύνονται για το πρήξιμο για λίγες μέρες (όπως π.χ. το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές και τα φασόλια), αλλά και να περιορίσουμε το αλάτι που ως γνωστών κάνει κατακράτηση υγρών.

-Συνήθειες όπως το καλό και αργό μάσημα, τα συχνά μικρά γεύματα, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση νερού και η μείωση του άγχους κρίνονται απαραίτητες!