Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Κολέγιο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, φαίν��ται πως ένα εκχύλισμα κάνναβης μπορεί να αποτελεί φάρμακο για τον καρκίνο του εγκεφάλου, όταν αυτό συνδυάζεται με την κλασική ακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες θεραπείες στα πειραματόζωα (ποντίκια), αλλά η πιο αποτελεσματική ήταν ο συνδυασμός της ακτινοθεραπείας με το εκχύλισμα που περιείχε ενεργά συστατικά της κάνναβης.

Τα συστατικά αυτά ονομάζονται κανναβινοειδή, αλλά δεν χορηγήθηκαν στα ζώα και τα 85 διαφορετικά που είναι γνωστό ότι περιέχει το φυτό, αλλά μόνο δύο: η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD).

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι ένας δύσκολος καρκίνος και έχει φτωχή πρόγνωση. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς κατορθώνουν να ζήσουν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια έπειτα από τη διάγνωσή τους.

«Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά. Οι όγκοι αντιμετωπίστηκαν με διάφορους τρόπους και ο συνδυασμός των κανναβινοειδών παρείχε τα πιο σημαντικά οφέλη και τη δραστικότερη μείωση του μεγέθους των όγκων», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής ερευνητής δρ Wai Liu, από το Τμήμα Ογκολογίας του St George’s.

«Σε μερικές περιπτώσεις, οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και δεδομένου ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αξίζει τον κόπο να το διερευνήσουμε σε ανθρώπους».

Ο δρ Liu επισήμανε πως οι αντικαρκινικές ιδιότητες των συγκεκριμένων κανναβινοειδών και ορισμένων άλλων είναι γνωστές εδώ και μερικά χρόνια. Πέρυσι λ.χ. η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει σε πειράματα στο εργαστήριο πως μπορεί να δρουν και εναντίον των κυττάρων της λευχαιμίας.

Το νέο στοιχείο από την παρούσα μελέτη είναι πως τα κανναβινοειδή φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σε έναν ζωντανό οργανισμό μόνο όταν συνδυάστηκαν με ακτινοθεραπεία και όχι από μόνα τους, διευκρίνισε.