Κατά καιρούς, βλέπουμε διάφορες «θαυματουργές» δίαιτες να γίνονται της μόδας και να αποκτούν με ταχείς ρυθμούς φανατικούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα τους να είναι τόσο ικανοποιητικά ή/και μόνιμα.

Σύμφωνα με μια ν��α έρευνα, οι δίαιτες της μόδας, όπως η Άτκινς, δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους απ’ ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η γυμναστική, ούτε παρέχουν μακροχρόνια οφέλη στην υγεία.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά τις προγενέστερες κλινικές μελέτες για τέσσερις δημοφιλείς δίαιτες: την Άτκινς, την Weight Watchers, την Ζώνη και την South Beach.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι τις ακολουθούσαν αρχικά έχαναν βάρος. Ωστόσο το όφελος στον 1 χρόνο ήταν παραπλήσιο με εκείνο που επιτύγχαναν όσοι προτιμούσαν απλές αλλαγές στη ζωή (π.χ. περιορισμό των λιπαρών στη διατροφή και συστηματική γυμναστική), ενώ μέσα σε 2 χρόνια είχαν ξαναπάρει όλα τα χαμένα κιλά.

Επιπλέον, οι δίαιτες δεν παρείχαν κάποιο πρόσθετο καρδιαγγειακό όφελος, σε σύγκριση με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Παρότι οι δίαιτες αυτές παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, εξακολουθούμε να μην ξέρουμε εάν είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και αν ελαττώνουν τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκ Άιζενμπεργκ, καθηγητής Ιατρικής στο ΜακΓκιλ.

«Επιπλέον, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη τους σε μακροπρόθεσμη βάση, παραμένουν ανεπαρκή».

Όπως γράφουν ο δρ Άιζενμπεργκ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes», η μέγιστη απώλεια βάρους στον 1 χρόνο ��ου παρατηρήθηκε με τις τέσσερις δίαιτες ήταν 6 κιλά, ενώ με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής 5,4 κιλά.

Η ελάχιστη απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε ήταν 1,5 και 2,2 κιλά αντιστοίχως. Η ακολούθηση κάποιας δημοφιλούς δίαιτας, εξάλλου, δεν οδηγούσε σε βελτίωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.