​Την πρώτη θέση στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών κατέχει η Ελλάδα με τους ειδικούς να επισημαίνουν τους κινδύνους κυρίως για τα παιδιά, καθώς τα μικρόβια στη χώρα μας έχουν γίνει ανθεκτικά. Μάλιστα ο Έλληνας αγοράζει αντιβιοτικά ακόμα και χωρίς συνταγή γιατρού και κρατά προμήθειες στο σπίτι, που τις χρησιμοποιεί χωρίς ιατρική γνωμάτευση.

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε το πρωί, στον ιατρικό σύλλογο της Αθήνας, καθηγητές παθολογίας, μίλησαν για την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού στην ορθή χρήση αντιβιοτικών αλλά και για τη σημασία των εμβολιασμών!
Η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα μικρόβια που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν εύκολα, να γίνονται ανθεκτικά, με τα μικρά παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο, αφού σε αυτά γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών ακόμα και για κοινά κρυολογήματα.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν 200 είδη ιών, πως ένας ενήλικας μπορεί να αρρωστήσει 4-6 φορές το χρόνο κι ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει 10-12 φορές το χρόνο.
Το συνάχι δεν συνιστά μικρόβιο που χρήζει αντιβιοτικής θεραπείας. Αντίθετα ένα στρεπ τεστ στο μικροβιολόγο που κοστίζει ελάχιστα, δείχνει με ακρίβεια αν ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβίωση ή απλά να περιμένει την ίωση να ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών δείχνουν πως:

2012-13: 108 άτομα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
-Το 79,8% από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί
-44 άτομα πέθαναν στη ΜΕΘ
2013-14: 330 άτομα νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ
-Το 92,2% από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί
-145 άτομα πέθαναν στη ΜΕΘ, με τον Η1Ν1 να υπερισχύει.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αλλά και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου κρίνεται απαραίτητος, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένους, παιδιά, αλλά και εγκύους που είναι 4 φορές πιο ευάλωτες σε περιόδους έξαρσης της γρίπης.