Μία νέα μελέτη για την νόσο του Πάρκινσον που είδε το φως της δημοσιότητας ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ασθένειας με τη λεγόμενη θεραπευτική κλωνοποίηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στην Σουηδία αποκατέστησαν με αυτό τον τρόπο βλάβες που σχετίζονται με τη νόσο σε πειραματόζωα.

Η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από το θάνατο των νευρώνων, οδηγώντας έτσι σε σταδιακή απώλεια ελέγχου των κινήσεων.

Οι σημερινές φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες συχνά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους στην πορεία του χρόνου, και επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως ακούσιες κ��νήσεις και ψυχιατρικά συμπτώματα.

Η βασική ιδέα της νέας προσέγγισης είναι ότι τα βλαστοκύτταρα θα μετατρέπονται σε νευρώνες συμπληρώνοντας έτσι τη λειτουργία των χαμένων κυττάρων.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν υπάρξει δοκιμές εμβρυακών βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση της νόσου στον άνθρωπο.

«Η μελέτη μας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην προκλινική (σ.σ. πριν τη δοκιμή σε ανθρώπους) αξιολόγηση των προερχόμενων από τα hESC νευρώνων και ενισχύει την αξία τους στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαλίν Παρμάρ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Αναγεννητικής Νευροβιολογίας στο Λουντ.

Η δρ Παρμάρ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», εκτιμούν ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 3 χρόνια πρόσθετων ερευνών πριν αρχίσουν οι δοκιμές τής μεθόδου σε ανθρώπους.