Μια νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων έρχεται για να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε σχετικά με τη κατανάλωση του γάλατος. Σαφέστερα, η υπερκατανάλωση γάλακτος δεν έχει προστατευτική δράση στα οστά-όπως όλοι γνωρίζαμε ως τώρα- ενώ παράλληλα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100.000 εθελοντών και παρακολούθησαν επί χρόνια την πορεία της υγείας τους, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν πάρα πολύ γάλα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε σύγκριση με όσους δεν υπερέβαιναν το ένα ποτήρι την ημέρα.

Μάλιστα, ειδικά στις γυναίκες η υπερκατανάλωση του γάλακτος συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent», αναφέρει ότι μολονότι όλα αυτά ακούγονται πολύ ανησυχητικά, υπάρχουν μερικά «ψιλά γράμματα» σε αυτή τη μελέτη τα οποία επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Επιδημιολογίας δρα Καρλ Μίκαελσον.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθημερινές, μικρές π��σότητες γάλακτος (έως ένα ποτήρι) δεν φάνηκε να είναι ανθυγιεινές - ούτε και η κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών.

Όλα αυτά σημαίνουν πως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το γάλα προκαλεί κατάγματα και καρδιοπάθεια. Ωστόσο, «ασφαλώς το όλο θέμα αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω, για να ξεκαθαριστεί αν και τι ρόλο παίζει το γάλα στον κίνδυνο θανάτου», κατά την δρα Κάθριν-Μέρι Σκούλινγκ, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY).