​Ένα ιατρικό θαύμα συνέβη πριν από λίγες μέρες στο νοσοκομείο St Vincent’s, στο Σύδνεϋ, της Αυστραλίας.

Για πρώτη φορά Αυστραλοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθεν��ίς. Η μέθοδος που επινόησαν περιγράφεται ως «εκπληκτική» και μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που αυτή τη στιγμή διενεργούνται.

1414112416737_Image_galleryImage_Prof_Kumud_Dhital_Michell.JPG
Το σπουδαίο της όλης υπόθεσης είναι ότι έως τώρα οι γιατροί μπορούσαν να μεταμοσχεύσουν μόνο καρδιές από δότες που μπορεί να ήταν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα. Ωστόσο, στις τρεις αυτές περιπτώσεις έγινε το απίστευτο… καθώς χρησιμοποιήθηκαν καρδιές οι οποίες είχαν πάψει να χτυπούν για 20 λεπτά!

Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε ανθρώπους οι οποίοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, οι δύο από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και παραβρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι επιστήμονες σχετικά με το θέμα.

1414114159659_wps_22_Supplied_image_obtained_F.jpg
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδιολόγος και διευθυντής της Μονάδας δρ Πίτερ Μακντόναλντ, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα. Η κονσόλα περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο επινοήθηκε από επιστήμονες του συγκεκριμένου νοσοκομείου και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος Victor Chang. Οι καρδιές βυθίστηκαν σε αυτό το υγρό και στη συνέχεια συνδέθηκαν με ένα αποστειρωμένο κύκλωμα για να ανακτήσουν την παλμική λειτουργία τους και να διατηρηθούν ζεστές. Η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε για τέσσερις ώρες πριν από τις μεταμοσχεύσεις, ώστε να αξιολογήσουν οι γιατροί την «συμπεριφορά» κάθε καρδιάς έπειτα από την επανεκκίνησή της και να εξακριβώσουν εάν είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση ή όχι.

1414112345775_wps_12_IN_a_world_first_surgeons.jpg
Ο δρ Κούμουντ Ντίταλ, ο οποίος πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είπε ότι «πήδηξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να χτυπάει στο στήθος της γυναίκας που την έλαβε, προσθέτοντας πως η μεταμόσχευση έγινε εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία.

«Η εκπληκτική επινόηση του υλικού συντήρησης και η τεχνολογία με την οποία συνδέεται, συντηρώντας την καρδιά, επαναφέροντάς την και ελέγχοντας την λειτουργία της, κατέστησε εφικτό αυτό το επίτευγμα».

Οι ασθενείς

Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας από το Σύδνεϋ, η οποία έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χειρουργήθηκε πριν από δύο μήνες.

«Είμαι ένας άλλος άνθρωπος. Αισθάνομαι σαν να ξανάγινα 40 χρόνων. Είμαι πάρα πολύ τυχερή».

φδ.jpg
Ο δεύτερος ασθενής, ο 43χρονος Γιαν Ντάμεν, που επίσης έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χειρουργήθηκε πριν από 15 ημέρες και ακόμα αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι εκπληκτικά και ανυπομονώ να επιστρέψω στη ζωή μου και στα τρία μου παιδιά», είπε. Και πρόσθεσε πως δεν παύει να σκέπτεται τον δότη της καρδιάς. «Αν δεν υπήρχε, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα».

1414114000426_wps_20_DCD_Heart_Transplant_reci.jpg
Ο τρίτος, ο οποίος μεταμοσχεύθηκε πολύ πρόσφατα, νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική.