Ένα βίντεο που δείχνει το πως δρα ο ��ανατηφόρος ιός Έμπολα στον οργανισμό κάνει το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί πανικό! Όπως μπορείτε να δείτε, φαίνεται το πώς εισχωρεί ο ιός, καθώς και τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

tmp_cover_51934190.jpg
Εν τω μεταξύ, ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Δρόσος Καραγεωργόπουλος, μίλησε στην εκπομπή του Star, «LiveU» και στην Πόπη Τσαπανίδου για τον Έμπολα και τα μέτρα που έχει πάρει η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση του.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Έμπολα;

Ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλη θνησιμότητα, καθώς περίπου το 70% αυτών που νοσούν πεθαίνουν. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο νομίζουμε, δηλαδή δεν μεταδίδεται όπως οι ιοί του αναπνευστικού.

Πως μεταδίδεται ο Έμπολα; Μπορεί να μεταδοθεί από τον αέρα όπως η γρίπη;

Δεν μεταδίδεται από τον αέρα αλλά μέσω γονιδίων ή μέσω σωματικών υγρών, δηλαδή μέσω σωματικής επαφής. Αν όμως κάποιος έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα, αυτό θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή!

Θεραπεύεται ο ιός;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μέτρα πρόληψης.

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί η επιδημία πέρα από τη Δυτική Αφρική;

Δυστυχώς έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Νιγηρία, όμως φαίνεται πως εκεί τα κρούσματα έχουν σταματήσει. Από την άλλη μεριά, από την στιγμή που υπάρχει μια εστία επιδημίας, πάντα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης παντού.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τον ιό;

Η χώρα μας σίγουρα δεν είναι από τις χώρες οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Στην Ελλάδα γενικά δεν έχουμε τέτοιου είδους τροπικά νοσήματα.

Υπάρχουν άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον Έμπολα;

Δεν υπάρχουν άτομα τα οποία είναι πιο ευάλωτα στον συγκεκριμένο ιό. Οι μόνοι που μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γιατροί και το νοσοκομειακό προσωπικό που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς.

Πως μπορούν οι Έλληνες να προφυλαχθούν;

Οι Έλληνες, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν κάτι και δεν υπάρχει λόγος. Χρειάζεται ψυχραιμία και από εκεί και πέρα πρέπει πάντα να τηρούμε τα μέτρα της υγιεινής.

Πότε πιστεύεται ότι θα έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο του θανατηφόρου ιού;

Η επιδημία αυτή τη στιγμή είναι σε φάση έξαρσης, οπότε όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να την περιορίσουμε τόσο το καλύτερο για όλους.