Η σουηδική ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Ιατρικής στον αγγλο-αμερικανό Τζον Ο'Κιφ και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ και Έντβαρντ Μόζερ για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου.

νομπελ.jpg
Έντβαρντ Μόζερ Τζον Ο'Κιφ �� Μέι-Μπριτ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν με το συγκεκριμένο βραβείο σχετικά «με τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα καταρτίζουν ένα σύστημα χαρτογράφησης του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε εντός ενός πολύπλοκου περιβάλλοντος», ένα είδος συστήματος εσωτερικού GPS.

Αυτό… το εσωτερικό σύστημα πλοήγησης μάς επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε σε ένα δωμάτιο, αποδεικνύοντας την ύπαρξη της κυτταρικής βάσης μίας υψηλής νοητικής λειτουργίας που μάς δίνει τη δυνατότητα να απαντάμε σε απλές ερωτήσεις όπως «πώς ξέρουμε πού βρισκόμαστε; Πώς καταφέρνουμε να βρούμε τον δρόμο από τον έναν τόπο στον άλλο; Και πώς αποθηκεύουμε αυτές τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να βρούμε αμέσως την κατεύθυνση την επόμενη φορά που παίρνουμε τον ίδιο δρόμο;».

Ειδικότερα, το 1971 ο Τζον Ο'Κιφ ανακάλυψε το πρώτο συστατικό αυτού του εσωτερικού GPS. Ωστόσο, έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2005 και τις εργασίες των Μέι-Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ, οι οποίοι ταυτοποίησαν ένα δεύτερο συστατικό-κλειδί αυτού του συστήματος πλοήγησης, νευρώνες που δημιουργούν ένα σύστημα συντεταγμένων για τον προσδιορισμό των θέσεων.

Να σημειωθεί ότι το χρηματικό βραβείο των 4 εκατομμυρίων κορωνών θα μοιραστεί στα δύο ανάμεσα στον Τζον Ο'Κιφ και το ζεύγος Μόζερ.