Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί μερικές ημέρες οι λιγούρες σας διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ άλλες μέρες μπορεί ακόμα και να ξεχάσετε να φάτε;

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας άνθρωπος αρχίζει να πεινά όταν έχει καταναλώσει με τη μορφή ενέργειας το φαγητό που έχει φάει και τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης του αρχίζουν να πέφτουν.

Τότε, η γκρελίνη, η ορμόνη δηλαδή που συνδέεται με το αίσθημα της πείνας, αρχίζει να στέλνει σχετικό σήμα στον εγκέφαλο και κάπως έτσι μας ανοίγει η όρεξη. Ο φυσιολογικός αυτός μηχανισμός, διαταράσσεται συχνά από διάφορους παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί;

Ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

1.Κούραση: Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όσοι κουράζονται πολύ και στερούνται ύπνου, καταναλώνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 300 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με όσους κοιμούνται επαρκώς. Αυτό, γιατί η έλλειψη ύπνου εκτοξεύει τα επίπεδα γκρελίνης και έτσι ανοίγει την όρεξη.

2.Εμμηνόπαυση: Οι επιστήμονες εξηγούν πως ακόμα και 5 χρόνια ΠΡΟΤΟΥ έρθει η εμμηνόπαυση, αρχίζουν διακυμάνσεις στα επίπεδα προγεστερόνης που προκαλούν ξεσπάσματα πείνας στις γυναίκες.

3. Φάρμακα: Υπάρχουν ορισμένα φάρμ��κα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και αυτά που περιέχουν τη δραστική ουσία μιρταζαπίνη, που διεγείρουν την όρεξη. Τα αντικαταθλιπτικά διαταράσσουν τη λειτουργία του υποθαλάμου, δηλαδή τη περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη. Παρόμοιες επιπτώσεις έχουν και τα αντισταμινικά.

4 .Τρόφιμα-πειρασμοί: Τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους κι όμως καταναλώνουν (έχοντας τύψεις) «απαγορευμένα» τρόφιμα, τείνουν να τρώνε πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους τα τρώνε χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο Σικάγο.

5.Τα… κινητά τηλέφωνα: Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, ωστόσο η άποψη ότι το έντονο μπλε φως που εκπέμπουν κινητά και ταμπλετς διεγείρει αναπάντεχα την όρεξη, όχι μόνο ευσταθεί, αλλά είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σαφέστερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, παρατήρησαν ότι το φως αυτό αρχίζει να επιδρά στο αίσθημα πείνας μόλις 15 λεπτά από τη στιγμή έκθεσης σε αυτό και συνεχίζει να εντείνεται για τις δύο επόμενες ώρες.

6.Οικονομική κρίση. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι επισημαίνουν ότι όταν κάποιος βλέπει να έρχονται δύσκολες εποχές, έχει τη τάση να καταναλώνει περισσότερο φαγητό.