Μια νέα βρετανική δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως οι οκτώ στους δέκα επαγγελματίες καταναλώνουν τρία ή και παραπάνω φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 10.000 εργαζόμενοι όλων των κλάδων, από την τεχνολογία έως την εκπαίδευση.

Το σχεδόν 70% είπαν ότι η εργασιακή ικανότητά τους θα μειωνόταν δίχως το πρωινό καφεδάκι τους, ενώ το 85% δήλωσαν πως κατά μέσον όρο χρειάζονται τουλάχιστον τρεις καφέδες για να βγάλουν την ημέρα.

«Πρωταθλητές» στην κατανάλωση καφέ αναδείχθηκαν οι εργαζόμενοι σε στρεσογόνα επαγγέλματα που συχνά δεν έχουν σταθερό ωράριο: δημοσιογράφοι και οι λοιποί εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσαν πως υπερβαίνουν τους τέσσερις καφέδες την ημέρα, ενώ λίγο λιγότερο δήλωσαν πως καταναλώνουν αστυνομικοί και δάσκαλοι.

Στην τέταρτη θέση ήταν υδραυλικοί και έμποροι, και στην πέμπτη νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.

Τις δύο επόμενες θέσεις σε κατανάλωση καφέ κατέλαβαν τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι στις τηλεπωλήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην τεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων ήρθαν όγδοοι, με τους υπαλλήλους καταστημάτων και τους οδηγούς να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία διανομής δελτίων Τύπου Pressat, έδειξε ακόμα πως άντρες και γυναίκες καταναλώνουν σχεδόν εξίσου μεγάλες ποσότητες καφέ (η διαφορά υπέρ των ανδρών ήταν μόλις 5% περισσότερο).

Αν και ο καφές σε λογικές ποσότητες παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωσή του (πάνω από 5 καφέδες την ημέρα) με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν μέτρο στη κατανάλωσή του!