Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για την Καρδιαγγειακή Βιολογία, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Παλαιότερες δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια είχαν υποδείξει ότι ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης προωθεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στο μαστό.

Οι στατίνες, η συνήθης φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη του καρκίνου στα ποντίκια, όμως η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι έδειξε ότι τα ίδια φάρμακα μπορούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα στατιστικά έδειξαν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από υπερλιπιδαιμία (αυξημένα λιπίδια στο αίμα) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 1,64 φορές.

Η συσχέτιση δεν υποδεικνύει απαραίτητα σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει καθοριστικά στην εκδήλωση και την εξάπλωση του καρκίνου στο μαστό και ότι οι στατίνες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπη μέθοδο πρόληψης της νόσου.