Φοβάστε τα σφραγίσματα και γι’ αυτό το λόγο θέλετε να σταματήσετε τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας;


Ένας είναι ο τρόπος... να πιείτε καφέ! Σε αυτό το κατέληξε μια νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες προϋποθέσεις όπως το ότι ο καφές πρέπει να είναι δυνατός και χωρίς ζάχαρη, κρέμα ή γάλα.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αντόνιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «Journal of Applied Microbiology», ανέφεραν ότι ο δυνατός καφές που περιέχει πολλή καφεϊνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συχνά καταλήγει στο να πρέπει κανείς να κάνει σφράγισμα στα δόντια του.


Από την πλευρά τους οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες έκαναν πειράματα με την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ «ρομπούστα» (
Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεϊνη σε σχέση με την άλλη γνωστή ποικιλία, την «αράμπικα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η «ρομπούστα» μπορεί να καταστρέψει το λεπτό «φιλμ» από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δη��ιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας.