Ένα νέο φάρμακο που θα δώσει ελπίδα σε όσους πάσχουν από αρρυθμίες της καρδιάς, ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Ελληνίδα παθολογοανατόμο Αγγελική Ασημάκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου "Beth Israel Deaconess" ��ης Βοστώνης.

Όσοι υποφέρουν από αρρυθμίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι σήμερα η μόνη θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η εμφύτευση απινιδωτή.

Ο απινιδωτής είναι μια συσκευή λίγο μεγαλύτερη από τον βηματοδότη που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό την καρδιά, ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Science Translational Medicine», το νέο φάρμακο στοχεύει άμεσα στον μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιος ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται πρωτότυπη, καθώς οι ερευνητές βάσισαν την μελέτη τους σε ένα ψάρι και όχι σε ζώο, όπως συμβαίνει συνήθως.

Κατάφεραν να το τροποποιήσουν γενετικά έτσι έτσι ώστε να εμφανίζει μια σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να δίνουν στο ψάρι διάφορες χημικές ουσίες και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό μόριο, το οποίο έχει την ικανότητα να αντιστρέφει την αφύσικη ηλεκτροφυσιολογία των κυττάρων της καρδιάς, που σχετίζεται με την αρρυθμία.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να γίνουν δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές ευελπιστούν ότι όντως θα προκύψει τελικά ένα νέο φάρμακο που θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των αρρυθμιών.