​Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ιός, ο οποίος μέχρι πρότι��ος πίστευαν ότι είχε εξαλειφθεί, έχει εξαπλωθεί από εμπόλεμες ζώνες σε… τρεις ηπείρους.

Ο ΠΟΥ σήμανε παγκόσμιο συναγερμό σε μία προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσης.

Μια επιτροπή του οργανισμού που συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι η Συρία, το Πακιστάν και το Καμερούν επέτρεψαν τη διάδοση του επικίνδυνου ιού και για αυτό θα πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα για να τον σταματήσουν, πριν θρηνήσουμε θύματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή, τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά, καθώς και όλοι οι ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι θα υποχρεούνται να φέρουν έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν τον εμβολιασμό τους.

Λίγα πράγματα για την πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει "γκρίζος", και μυελός, αναφερόμενος στο «νωτιαίο μυελό», και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

Αν και περίπου 90% των μολύνσεων πολιομυελίτιδας δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων, εάν ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Σε περίπου 1% των περιπτώσεων ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου κατά προτίμηση μολύνει και καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες, οδηγώντας στην μυϊκή αδυναμία και την οξεία χαλαρή παράλυση. Διαφορετικοί τύποι παράλυσης μπορούν να εμφανιστούν, ανάλογα με τα νεύρα που εμπλέκονται.