Χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι και τον παραδοσιακό οβελία, χωρίς τύψεις και περιττές θερμίδες, αλλά και πιο υγιεινά, σου παρουσιάζει το star.gr, που απευθύνθηκε στη διατροφολόγο Μαρίνα Παπάζογλου.

Πριν το π��σχαλινό τραπέζι

1. Δεν παραλείπουμε γεύματα μέσα στην ημέρα με την λογική «θα φάω το βράδυ» και, κυρίως, το πρωινό που θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το πιθανότερο είναι η πείνα να μας οδηγήσει σε υπερβολές όταν φτάσουμε στο τραπέζι.

2. Ξεκινάμε το πρωινό μας γεύμα με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και μια φέτα τσουρέκι ή 1-2 κουλουράκια. Μια φέτα τσουρέκι(περίπου 70 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από το κουλουράκι που αποδίδει περίπου 230 θερμίδες.

3. Εξοικονομούμε θερμίδες από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, κάνοντας υγιεινότερες επιλογές π.χ. γάλα ή γιαούρτι με λιγότερα λιπαρά, δημητριακά ή προϊόντα ψωμιού ολικής άλεσης ή σικάλεως κ.α..

4. Αποφ��ύγουμε το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων.

5. Περιορίζουμε τα γλυκά που αφθονούν στο σπίτι τις ημέρες αυτές.

6. Πίνουμε νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, για να μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά γιατί αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται η ��ιαδικασία της πέψης.

Στο πασχαλινό τραπέζι

1. Προτιμούμε το κατσίκι από το αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 έτους) είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά. Το περισσότερο λίπος είναι κρυμμένο στους ιστούς και μας ξεγελά. Τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

2. Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας! Μάλιστα, αν το κάνουμε αυτό πριν από το μαγείρεμα, γλιτώνουμε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.

3. Χρησιμοποιούμε ρίγανη στην παρασκευή του κρέατος, καθώς μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων ουσιών- νιτροζαμίνες- που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με την καρκινογένεση.

4. Αποφεύγουμε τις σάλτσες, τις σαλάτες με πολλά λιπαρά (π.χ. ρώσικη) και δεν προσθέτουμε extra σως.

5. Επιλέγουμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με όσο το δυνα��όν λιγότερους υδατάνθρακες (πίτες, ψωμί, ρύζι, πατάτες).

6. Οι πατάτες που, ενδεχομένως, συνοδεύουν το κυρίως πιάτο φροντίζουμε να είναι ψητές και όχι τηγανητές και, μάλιστα, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.

7. Αποφεύγουμε τα κίτρινα τυριά και προτιμούμε τις light εκδοχές τους ή cottage cheese ή, ακόμα καλύτερα, ελληνικά τυριά, όπως ανάλατο ανθότυρο, τυροζούλι ή μυζήθρα.

8. Προτιμούμε ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου, ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν, την περιττή πρόσληψη θερμίδων.

9. Πριν από οτιδήποτε άλλο, βάζουμε στο πιάτο μας σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα, αφετέρου θα μας περιορίσει την όρεξη.

10. Αφού τελειώσουμε το γεύμα μας, «ξεφορτωνόμαστε» αμέσως το πιάτο από μπροστά μας. Αυτό θα μας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα από τα περισσεύματα του τραπεζιού.

11. Για να συμπληρώσουμε το εορταστικό γεύμα τ��ς ημέρας καλό είναι να αποφύγουμε τα λιπαρά γλυκά και να χρησιμοποιήσουμε ως επιδόρπιο φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή/και σταφίδες και γλυκά του κουταλιού.

12. Ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο. Γιορτές είναι και σίγουρα θα πιούμε ένα ποτηράκι. Προσοχή όμως γιατί το αλκοόλ όχι μόνο προσφέρει «κενές» θερμίδες, αλλά και αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο. Προτιμούμε 1 - 2 ποτήρια κρασί αντί για οινοπνευματώδη ποτά. Ένα «τρικ» για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι να πίνουμε συγχρόνως νερό. Έτσι, θα μετριάσουμε την πρόσληψη και συγχρόνως θα αποφύγουμε την αφυδάτωση που επιφέρει το οινόπνευμα.