​Μία ακόμα επιτυχία της αναγεννητικής ιατρικής καταγράφηκε στα ιατρικά χρονικά, μιας και τέσσερις κοπέλες με σπάνιο γενετικό νόσημα υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση του κόλπου τους.

Οι νέοι κόλποι δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο από κύτταρα των γυναικών αυτών και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους κανονικούς.

Οι επαναστατικές επεμβάσεις έγιναν μεταξύ 2005 και 2008 σε ασθενείς ηλικίας από 13 έως 18 ετών.

Και οι τέσσερις γυναίκες έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή και δύο από αυτές έχουν και φυσιολογική περίοδο.

Οι γυναίκες αυτές έπασχαν από το σύνδρομο Μάγιερ Ροκιτάνσκι Κύστερ Χάουζερ, μια σπάνια γενετική πάθηση που εμποδίζει εντελώς ή εν μέρει την ανάπτυξη του κόλπου και της μήτρας.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν ένα μικρό δείγμα ιστού από την περιοχή του αιδοίου των τεσσάρων γυναικών και καλλιέργησαν δύο σειρές κυττάρων. Έπειτα στρώματα των δύο αυτών ιστών τοποθετήθηκαν πάνω σε μια κυλινδρική, βιοδιασπώμενη «σκαλωσιά» από κολλαγόνο, η οποία δημιουργήθηκε ανάλογα με την ανατομία της κάθε ασθενούς.

Όταν τα κύτταρα αναπτύχθηκαν αρκετά, ο νέος κόλπος συνδέθηκε σε μια οπή που δημιούργησαν οι χειρουργοί κι έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται νέα νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

Το πιο αισιόδοξο από όλα είναι ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, δύο από τους ασθενείς της μελέτης, δεν αποκλείεται να μπορέσουν να συλλάβουν κανονικά, μιας και οι ωοθήκες τους λειτουργούν και ο νέος κόλπος συνδέθηκε με την μήτρα.