Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη τεσσάρων Αμερικανών, οι οποίοι είναι παράλυτοι από τη μέση και κάτω, αφού κατάφεραν να κινήσουν και πάλι τα πόδια τους, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης.

Η συγκεκριμένη συσκευή εμφυτεύθηκε στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους και οι ασθενείς μπόρεσαν να κουνήσουν τα δάχτυλα των πο��ιών, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, ενώ κάποιοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να σηκώσουν βάρη έως 100 κιλών με τα πόδια τους, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν είναι ακόμη ικανοί να περπατήσουν μόνοι τους.


Στο μέλλον όμως η νέα τεχνική (λεγόμενη και «επισκληρίδια διέγερση»), σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αξιοποιηθεί στην περίπτωση των χρόνιων παραπληγικών για τους οποίους μέχρι σήμερα τα παραπάνω επιτεύγματα ήταν αδιανόητα, καθώς θεωρείτο ότι δεν υπήρχε ελπίδα να κινήσουν ξανά τα άκρα τους.


Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σούζαν Χαρκέμα, ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν ακόμη από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους.