Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στις 21/03 μοιραζόμαστε μαζί σας ιδέες και tips για «ήσυχες» νύχτες καθώς ο ύπνος είναι πολύτιμο αγαθό για τον οργανισμό μας.

Όσοι ταλαιπωρούνται με τον ύπνο τους σίγουρα έχουν σκεφτεί ή δοκιμάσει τη χρήση βοτάνων με χαλαρωτική δράση. Από τα πιο γνωστά «χαλαρωτικά» βότανα είναι η βαλεριάνα και η πασσιφλόρα.

Βαλεριάνα: πρόκειται για ένα φυτό με χαρακτηριστική μυρωδιά, η ρίζα του οποίου χρησιμοποιείται εκτενώς ως φυσικό καταπραϋντικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η δράση της βαλεριάνας θεωρείται ήπια και γενικά ασφαλής όταν λαμβάνεται από υγιή άτομα στην κατάλληλη δοσολογία. Γι' αυτό, η χρήσ�� συμπληρωμάτων με συγκεκριμένη (χαμηλή) δοσολογία θεωρείται πιο κατάλληλη και ασφαλής σε σχέση με την κατανάλωση βαλεριάνας υπό μορφή αφεψήματος, καθώς τότε τόσο η ποιότητα όσο και η περιεκτικότητα του ροφήματος και οι πιθανές προσμίξεις δεν είναι γνωστά. Η λήψη της βαλεριάνας δεν φαίνεται να προκαλεί εξάρτηση, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες του συμπληρώματος είναι περιορισμένες.

Πασσιφλόρα: η πασσιφλόρα θεωρείται επίσης ότι έχει ήπια ηρεμιστική δράση, ενώ οι παρενέργειές της είναι ελάχιστες. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως η βαλεριάνα, και πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του γενικευμένου άγχους και στην υποκειμενική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αν και πολλές α��ό τις διαθέσιμες μελέτες που αφορούν το βότανο έχουν αρκετούς περιορισμούς, ορισμένα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έχουν οδηγήσει στη χρήση της πασσιφλόρας σε σχετικά σκευάσματα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω βότανα είναι κατάλληλα για ήπιες διαταραχές ύπνου και θα πρέπει να λαμβάνονται από υγιε��ς ενήλικες σε συγκεκριμένη δοσολογία και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν ενδείκνυται η χρήση τους από εγκύους και θηλάζουσες, ενώ άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται σχετικά το γιατρό τους.

Μια καλή λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρες είναι το φυσικό ηρεμιστικό φυτικής προέλευσης QuietLife, της Lanes. Περιέχει συνδυασμό βοτάνων, όπως βαλεριάνα (50mg), πασσιφλόρα, λυκίσκο, λεωνόρους και άγριο μαρούλι, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Προσφέρει ανακούφιση από το άγχος, την υπερένταση και τη νευρικότητα, προάγει το φυσικό και ξεκούρα��το ύπνο και απαλλάσσει από παρατεταμένες αϋπνίες, μετά από σταθερή λήψη, χωρίς να γίνεται συνήθεια ή ανάγκη. Έτσι, συμβάλλει στη φυσική ηρεμία του οργανισμού. Μάθετε περισσότερα εδώ:

Πηγές:

· Bent S, Padula A, Moore D, et al. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med 2006;119:1005-12.

· Sarris J, Panossian A, Schweitzer I, Stough C, Scholey A. Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: a review of psychopharmacology and clinical evidence. Eur Neuropsychopharmacol. 2011 Dec;21(12):841-60.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Μαρία Κολοτούρου, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, MSc