​Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του ιού του HIV που προκαλεί το AIDS έκαναν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα φάρμακο με μορφή κολπικού τζέλ που εφαρμόζεται τοπικά και προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό ακόμα και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Μάλιστα, δοκίμασαν με επιτυχία το φάρμακο αυτό σε θηλυκές μαϊμούδες τρεις ώρες αφότου αυτές είχαν εκτεθεί στον ιό και σύμφωνα με το BBC και τους «New York Times», διαπίστωσαν ότι το τζελ προστάτευσε πέντε στα έξι πειραματόζωα, όταν αυτή εφαρμόστηκε είτε λίγο πριν είτε τρεις ώρες μετά την έκθεσή τους στον ιό.

Αντίθετα, όλες οι μαϊμούδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μετά την έκθεση ένα εικονικό φάρμακο-τζελ, μολύνθηκαν με τον ιό. Επίσης, όταν το τζελ εφαρμόστηκε μισή ώρα προτού οι μαϊμούδες εκτεθούν στον ιό, μόνο μία στις τρεις μολύνθηκε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο καταπολέμησης της θανατηφόρου νόσου, που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Οι ειδικοί δηλώνουν αισιόδοξοι, ωστόσο μένει να αποδειχτεί αν το φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους. Μέχρι τότε τα προφυλακτικά παραμένουν η καλύτερη διαθέσιμη μέθοδος προφύλαξης.