Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα έφερε στο φως μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4.786 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10 έως 12 χρονών από 117 δημοτικά σχολεία της χώρας

Στο ερώτημα γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα, η απάντηση βρίσκεται στις κακές διατροφικές συνήθειες.

Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης που ασχολείται στο τελευταίο του βιβλίο με αυτό το σημαντικό πρόβλημα προειδοποιεί για τις συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας που είναι τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες.

«Ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει στην ενήλικη ζωή του ζαχαροδιαβήτη, καρδιακές παθήσεις και χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις. Όμως θα πρέπει να σας πω ότι πολλά παιδιά, ακόμα και στην παιδική ηλικία 8 - 10 χρονών εμφανίζουν υψηλές τιμές ζάχαρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων κλπ, πράγμα το οποίο είναι αυτόματα επικίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Η απαγόρευση δεν φέρνει καλά αποτελέσματα, πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά, να τους υποδείξουμε τους σωστούς τρόπους διατροφής, και κάτι πολύ σημαντικό πρώτα απ΄ όλα εμείς οι γονείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα».

Εκτός από το φαγητό, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με άσκηση και χωρίς πολλή τηλεόραση εξασφαλίζει τις σωστές αναλογίες μεταξύ ύψους και βάρους και χτίζει γερά παιδιά χωρίς παραπανίσια κιλά..