Αρνί, κοκορέτσι, αυγά, τσουρέκια, κουλούρια είναι μ��νο μερικοί από τους «πειρασμούς» του Πάσχα, τους οποίους ίσως σκεφτείς να αποφύγεις για χάρη της σιλουέτας σου. Το star.gr ρώτησε την διατροφολόγο Μαρίνα Παπάζογλου και σου έχει tips για να απολαύσεις όλες τις πασχαλινές λιχουδιές χωρίς τύψεις!

Για την αποφυγή του... κακού, η κα. Παπάζογλου συμβουλεύει:

Πριν το τραπέζι

1. Δεν παραλείπουμε γεύματα μέσα στην ημέρα με την λογική «θα φάω το βράδυ», κυρίως το πρωινό που θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το πιθανότερο είναι η πείνα να μας οδηγήσει σε υπερβολές όταν φτάσουμε στο τραπέζι.

2. Ξεκινάμε το πρωινό μας γεύμα με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή (2 σπιρτόκουτα μυζήθρα) και μια φέτα τσουρέκι(χωρίς γέμιση) ή 1-2 κουλουράκια βουτύρου. Αντί αυτού, ένα καλιτσούνι ή 2 λυχναράκια.

3. Μια φέτα τσουρέκι (περίπου 70 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από το κουλουράκι που αποδίδει περίπου 230 θερμίδες.

4. Εξοικονομούμε θερμίδες από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας κάνοντας υγιεινότερες επιλογές.

5. Αποφεύγουμε το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων και μετράμε ένα κομμάτι κοκορέτσι ίσο με 3 δάχτυλα έως ότου ετοιμαστεί το τραπέζι. Δεν ξεχνάμε να τρώμε αργά!

6. Περιορίζουμε τα γλυκά που αφθονούν στο σπίτι τις ημέρες αυτές και φροντίζουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, όπου με λίγες τροποποιήσεις των συνταγών θα γίνουν σαφώς πιο υγιεινά.

Στο τραπέζι

1. Ένα πιάτο μαγειρίτσα, χωρίς ψωμί, και ίσως ένα αυγό είναι αρκετά για βράδυ- το συγκεκριμένο φαγητό είναι ιδιαιτέρως βαρύ, κυρίως για όσους έχουν νηστέψει το Σαρανταήμερο ή έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας. Ας μην ξεχνάμε πως ένα ολόκληρο αυγό περιέχει το μέγιστο ποσό χοληστερίνης που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος σε μια μέρα. Μια καλή εναλλακτική λύση για το βράδυ της Ανάστασης είναι μια απλή κοτόσουπα ή μια σούπα από μοσχάρι και λαχανικά.

2. Προτιμούμε το κατσίκι από το αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 έτους) είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά. Το περισσότερο λίπος είναι κρυμμένο στους ιστούς και μας ξεγελά. Τα πιο άπαχα μέ��η του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

3. Γενικά, επιλέγουμε τα λιγότερα λιπαρά από τα κρεατικά που βρίσκονται στο τραπέζι. Κοτόπουλο ή κουνέλι αντί μοσχάρι και μοσχάρι αντί αρνί ή χοιρινό.

4. Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και μάλιστα πριν από το μαγείρεμα και με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.

5. Χρησιμοποιούμε ρίγανη στην παρασκευή του κρέατος, καθώς μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων ουσιών- νιτροζαμίνες- που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με την καρκινογένεση. Επίσης, προτιμούμε το ψητό κρέας και όχι αυτό στα κάρβουνα εξαιτίας της παραγωγής ακρυλαμιδίου, που παράγεται στην τσίκνα του κρέατος.

6. Αποφεύγουμε τις σάλτσες και τα κοκκινιστά, τις σαλάτες με πολλά λιπαρά (π.χ. ρώσικη) και δεν προσθέτουμε extra σάλτσες ή σως.

7. Επιλέγουμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες (πίτες, ψωμί, ρύζι, πατάτες).

8. Οι πατάτες που συνοδεύουν το κυρίως πιάτο συνήθως, φροντίζουμε να είναι ψητές και όχι τηγανητές και μάλιστα κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.

9. Αποφεύγουμε τα κίτρινα τυριά και προτιμούμε τις light εκδοχές τους, κατίκι Δομοκού ή cottage cheese ή, ακόμα καλύτερα, ανάλατο ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί ή μυζήθρα.

10. Πίνουμε νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά γιατί αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης.

11. Προτιμούμε ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου, ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν, την περιττή πρόσληψη θερμίδων.

12. Πριν από οτιδήποτε άλλο, βάζουμε στο πιάτο μας σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα, αφετέρου θα μας περιορίσει την όρεξη.

13. Αφού τελειώσουμε το γεύμα μας, «ξεφορτωνόμαστε» αμέσως το πιάτο από μπροστά μας. Αυτό θα μας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα από τα περισσεύματα του τραπεζιού.

14. Για να συμπληρώσουμε το εορταστικό γεύμα της ημέρας καλό είναι να αποφύγουμε τα λιπαρά γλυκά και να χρησιμοποιήσουμε ως επιδόρπιο φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή/και σταφίδες και γλυκά του κουταλιού.

15. Ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο. Γιορτές είναι και σίγουρα θα πιούμε ένα ποτηράκι. Προσοχή όμως γιατί το αλκοόλ όχι μόνο προσφέρει «κενές» θερμίδες από άποψη θρεπτικών συστατικών, επιπλέον αυξάνει την όρεξη και μειώνει τις αντιστάσεις μας με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο. Προτιμούμε 1-2 ποτήρια κρασί αντί για οινοπνευματώδη ποτά. Ένα «τρικ» για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι να πίνουμε συγχρόνως ��ερό. Έτσι, θα μετριάσουμε την πρόσληψη και συγχρόνως θα αποφύγουμε την αφυδάτωση που επιφέρει το οινόπνευμα